مهارت های خلاصه نویسی هنگام درس خواندن

خلاصه نویسی
   

خلاصه نویسی کردن، یکی از فنون مهم و موثر است که موجب پیشرفت تحصیلی می شود. افرادی که هنگام مطالعه، خلاصه نویسی می کنند مطالعاتشان نسبت به سایر افراد بازده بیشتری دارد. خلاصه نویسی موجب یادگیری عمیق می شود و دقیق خوانی را تقویت می کند. پس از خلاصه نویسی، فرد می تواند با سرعت بیشتری حجم زیادی از مطالب را مرور کند. در حقیقت خلاصه نویسی راهی است برای صرفه جویی در زمان، انرژی و هزینه. اگر مطالب اصلی به صورت دقیق و صحیح خلاصه نویسی شود تاثیر بیشتر و عمیق تری بر یادگیری خواننده خواهد گذاشت.

کلمات کلیدی:(مهارت های خلاصه نویسی|خلاصه نویسی هنگام درس خواندن|روش های درس خواندن )

مدت زمان مطالعه:۵ دقیقه

خلاصه نویسی باعث می شود مطالب پراکنده، به شکل منسجم و یکپارچه قابل دسترس باشند. بنابراین واضح است که خلاصه نویسی تکنیکی کارامد و حیاتی است که فوایدش غیر قابل انکار است. در این مقاله به موضوع خلاصه نویسی خواهیم پرداخت و نکات مفیدی در مورد آن ارائه خواهیم کرد.

 

فنون کارامد برای خلاصه نویسی

۱-هایلایت کردن مطالب کلیدی: مطالبی که مهم و کلیدی هستند را با ماژیک یا مداد رنگی مشخص کنید. خط کشیدن زیر مطالب کلیدی باعث می شود راحت تر آن ها را به خاطر بسپارید.

۲-نشانه گذاری های رمزی: سعی کنید از علامت های مختلف مانند علامت سوال(؟) یا علامت تعجب(!) و غیره برای اهداف مختلف استفاده کنید. مثلا اگر مطالبی برای شما گنگ بود کنارش علامت سوال بگذارید. یا اگر مطلبی موجب تعجب شما شد از علامت تعجب استفاده کنید.

خلاصه نویسی

۳-حاشیه نویسی های شخصی: هر کسی مطابق سلایق شخصی اش می تواند گوشه و کنار صفحات کتاب، نکات کلیدی آن صفحه را یادداشت کند. نکات هر پاراگراف را در کنار همان پاراگراف یادداشت کنید.

۴-نقشه کشی و دسته بندی: هر صفحه از چند پاراگراف تشکیل شده که هر پاراگراف مطلب خاصی را به مخاطب انتقال می دهد. سعی کنید در قالب نقشه هایی مطالب کلیدی پاراگراف ها را به یکدیگر ربط دهید. سعی کنید مطالب سیری منطقی داشته باشند و نکات کلیدی در دسته هایی مشخص قرار بگیرند.

۵-یادداشت برداری: اصلی ترین بخش هر خلاصه نویسی، یادداشت برداری است. در این بخش، باید از دفترچه ای جداگانه استفاده کرد. نکات کلیدی و مطالب اصلی هر بخش را به طور گزارمانی و تلگرافی در دفترچه یادداشت کنید. هدف از یادداشت برداری، دوباره نویسی و اتلاف وقت نیست. باید دقت داشته باشید که تنها نکات اصلی و مهم را به صورت بسیار خلاصه و مفید به دفترچه انتقال دهید. در انتقال مطالب، محتوا و جان کلام را تغییر ندهید.


همچنین ببینید:

کتاب الکترونیکی در صفحه موبایل یا کتاب کاغذی

مشاوره انتخاب رشته کنکور سایت زندگی ما

رابطه افسردگی و عدم تمرکز حواس


برای خلاصه نویسی کردن نکات زیر را در نظر داشته باشید:

۱-کلمات اضافی را یادداشت نکنید و فقط به نوت برداری نکات اصلی و مهم اکتفا کنید. برای بالا بردن کارامدی خلاصی نویسی هایتان، از نوشتن عبارات طولانی خودداری کرده و تنها از عبارت های کوچک استفاده کنید. سعی کنید جملات طولانی را مختصر  و مفید یادداشت کنید. دقت داشته باشید که بهتر است نکات پراکنده ای که در کتاب ، جزوات و سر کلاس درس شنیده اید را در یک دفترچه واحد به صورت یکپارچه وارد کنید. سعی کنید جملات و پاراگراف هایی که حاوی نکات اصلی هستند را خلاصه کنید و از عبارات ضعیف و حاشیه ای چشم پوشی کنید.

۲-بهتر است خلاصه نویسی را با رسم نمودار درختی، جذاب تر کنید. کلیات موضوع مورد نظر را در قالب نمودار درختی ترسیم کنید تا شمای کلی و لبّ مطلب در ذهنتان نقش ببندد. به عبارت دقیق تر، ابتدا کلیات را به صورت نمودار درختی ترسیم کنید و سپس جزئیات را مد نظر قرار دهید. معمولا جمله اول هر پارگراف حاوی نکته اصلی و جان کلام است. آن جمله را به صورت خلاصه یادداشت کنید و دقت داشته باشید که جملات بعدی پاراگراف را نیز در نظر داشته باشید؛ با این تفاوت که، در جملات بعدی فقط باید به مواردی مانند “مهمترین” ، “اصلی ترین”، “در نتیجه” و افعال منفی و مثبت توجه کرد.

۳-موضوعات اصلی و فرعی را مشخص کنید و روابط اصلی-فرعی را در قالب نمودارهای درختی به تصویر بکشید. با این کار درک بهتری از موضوع و روابط آن با سایر موضوعات خواهید داشت.

۴-اگر در حال مطالعه کتب درسی هستید، ابتدا جملات و مطالب کلیدی را مشخص کنید(زیر مطالب مهم خط بکشید و آن ها را هایلایت کنید)، سپس اقدام به خلاصه نویسی کنید. بهتر است تمرکزتان را ابتدا روی خلاصه نویسی بگذارید و بعد از خلاصه نویسی در پی یادگیری باشید! انجام همزمان این دو فعالیت باعث عدم تمرکز خواهد شد و یادگیری شما را به حداقل خواهد رساند.

۵-پس از خلاصه نویسی، زمانی که به منظور یادگیری در حال مطالعه مطالب خلاصی نویسی شده هستید، متوجه مطالبی خواهید شد که بی اهمیت به نظر می رسند. شاید در مرحله خلاصه نویسی آن مطالب، مهم و ضروری به نظر می رسیده اند اما هنگام یادگیری متوجه بی اهمیتی آن ها می شوید. توصیه می شود این مطالب را حذف کنید و حجم جزوه خلاصه نویسی شده را تا حد ممکن کاهش دهید.

خلاصه نویسی

۶-در دروس حافظه ای(حفظی) مانند تاریخ، جغرافیا، ادبیات، دین و زندگی و غیره باید تمام فصول را به طور کامل مطالعه کرد. پس از مطالعه هر فصل، زیر نکات اصلی هر فصل خط بکشید و پس از اتمام فصل، نکات اصلی را به دفترچه اختصاصی انتقال دهید.

توصیه می شود برای یادگیری اصولی و دقیق خلاصه نویسی از افراد با تجربه کمک بگیرید. این کار نیازمند تجربه است و اگر آن را اشتباه انجام بدهید شاید نتایج معکوسی را در پی داشته باشد.

سایت زندگی ما با کادری متعهد، متخصص و مجرب در زمینه های مختلف از جمله آموزش دقیق تکنیک های خلاصه نویسی آماده خدمت رسانی به شما بزرگواران می باشد. مزیت های این مرکز شامل، مشاوره تخصصی روانشناسی، مشاوره توسط برترین روانشناسان کشور، امکان تماس در تمام طول روز بدون رزرو و وقت قبلی، مشاوره آنلاین و در لحظه، مشاوره با خانم یا آقا به انتخاب شما، مشاوره بر اساس تعرفه سال گذشته نظام روانشناسی و مشاوره کشور، بدون نیاز به مراجعه حضوری و ترافیک و مشکلات حمل و نقل می شود. همین مزیت های سایت زندگی ما است که در کنار کادر متخصص آن، این مرکز را از سایر مراکز متمایز می کند.

شما می توانید جهت دریافت مشاوره روانشناسی با برترین متخصصان کشور از ساعت ۸ صبح الی ۱۲ شب در تمامی ایام هفته و حتی روز های تعطیل با شماره ۰۲۱۲۸۴۲۹۷۷۶تماس حاصل فرمایید.

برای مطالب جذاب دنیای روانشناسی همیشه مارا دنبال کنید

0
برچسب ها :

دیدگاه شما

بدون دیدگاه