آکاتژیا چیست؟

آکاتژیا
   

آکاتژیا یکی از عوارض جانبی داروهای آنتی‌سایکوتیک است. اختلاف نظر در مورد معیارهای تشخیصی این اختلال و دشواری تشخیص افتراقی آن با اضطراب و تحریک ناشی از بیماری کمی مشکل است و باعث شده که گزارشات مربوط به شیوع آن از ۵/۱۲ تا ۷۵ درصد متغیر باشد. هدف از این مطالعه بررسی فراوانی آکاتژیا با دو روش تشخیص بالینی و استفاده از BARS بود. همچنین شما می توانید برای کسب اطلاعات لازم در این زمینه با سایت زندگی ما تماس حاصل فرمائید و از خدمات این مرکز به صورت همه روزه استفاده نمائید لازم به ذکر است که این مرکز در ایام تعطیل نیز از ساعت ۸ صبح الی ۱۲ شب پاسخگوی شما عزیزان است.

بررسی آکاتژیا

مواد و روش ها، در این مطالعه توصیفی و تحلیلی، ۱۵۸ بیمار بستری شده در بخش روانپزشکی بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، تحت درمان با داروهای آنتی‌سایکوتیک قرار گرفتند. اولا، یکی از محققان اطلاعات مربوط به تشخیص این اختلال را توسط پزشک بیمار از پرونده استخراج کرد و سپس محقق دیگر با استفاده از مقیاس BARS بدون دانستن نتایج پرونده بیمار، او را ارزیابی کرد. داده ها با استفاده از آزمون t-student مقایسه و تحلیل شدند. یافته ها: ۱۵٫۳٪ بیماران مبتلا به آکاتژیا مبتنی بر معیار BARS و ۷/۹٪ مبتلا به تشخیص آن ها بودند. تشخیص آن توسط BARS به میزان قابل توجهی بیشتر از تشخیص بالینی توسط پزشک بود (۰۰۵/۰ = P).

بیمارانی که داروهای آنتی سایکوتیک مصرف می کنند ممکن است چیزهایی مثل بیقراری بی حرکتی، حس کنند یا ممکن است شکایت کنند که آن ها نمی توانند به آرامی و بدون حرکت اضافی بخوابند یا بنشینند. این وضعیت به عنوان آکاتژیا شناخته می شود.

نتیجه گیری، با توجه به اثرات نامطلوب فقدان تشخیص آکاتژیا در افزایش میزان موربیدیتی و کاهش پذیرش درمانی بیمار، توصیه می شود از روش های دقیق تر برای تشخیص این عارضه، از جمله استفاده از BARS استفاده کنید در ادامه بیشتر راجع به آن توضیح خواهیم داد و در رابطه با معرفی داروهای آنتی‌سایکوتیک ها نیز خواهیم پرداخت و انواع آن را معرفی می کنیم در واقع این حالت از عوارض جانبی این داروها بشمار می رود.

آکاتژیا

نشانه های آکاتژیا

اختلاف نظر در مورد معیارهای شناسایی این عوارض و مشکل تشخیص افتراقی آن با استرس و بی حسی بودن شیوع آن از٪ ۱۲٫۵ تا٪ ۷۵ متغیر است. مطالعات اخیر با هدف بررسی فراوانی آکاتژیا در دو روش بالینی انجام شده است و استفاده از BARS انجام شده است. مواد و روش های مطالعه توصیفی و تحلیلی هستند. کدام یک از ۱۵۸ بیمار مبتلا به آنتی سایکوتیک ها را تحت تاثیر قرار می دهد که در ادامه به آن خواهیم پرداخت. ضمنا مشترکین می توانند برای دریافت مشاوره در این خصوص از خدمات تخصصی مشاوران و روانشناسان سایت زندگی ما به صورت همه روزه استفاده نمایند، لازم به ذکر است که این مرکز حتی در روزهای تعطیل نیز پاسخگوی شما عزیزان می باشد و شما می توانید از سراسر نقاط ایران با این مرکز در ارتباط باشید.

بررسی آکاتژیا حاد

بیمارانی که داروهای آنتی سایکوتیک مصرف می کنند ممکن است چیزهایی مثل بیقراری بی حرکتی، حس کنند یا ممکن است شکایت کنند که آن ها نمی توانند به آرامی و بدون حرکت اضافی بخوابند یا بنشینند. این وضعیت به عنوان آکاتژیا شناخته می شود. بیمار ممکن است مضطرب و تحریک پذیر باشد، ممکن است راه برود و یا مشکلی با بی خوابی پیدا کند.

این حالت معمولا با تغییر دوز دارو یا تغییر نوع دارو به وجود می آید. برای درمان، مسدود کننده های گیرنده بتا-۲ (پروپرانولول) ممکن است به کاهش این آشفتگی در آکاتژیا کمک کند. داروهای آنتی کولینرژیک برای درمان این نیز استفاده می شود، هنوز معلوم نیست که آیا این دارو علائم این حالت را کاهش می دهد یا خیر. ضمنا می توانید برای مشاوره تخصصی نیز به صورت تلفنی از خدمات بهترین متخصصان و روانشناسان سایت زندگی ما استفاده نمائید و یک مشاوره با کیفیت تلفنی را نیز تجربه نمائید که مشکلات حمل و نقل و ترافیک را نیز در پی ندارد.

 شناخت دیستونی حاد

بیماران در این مورد طیف وسیعی از حرکات خاصی در سینه ها، پاها، گردن و صورت که حاوی تورتیکولی، حرکات چرخشی شدید در چشم و اپیستپوتون هستند (یک نوع هایپراکستانسیون شدید بدن که در آن سر و پاشنه به عقب خم شدن و بدن در شکل منحنی شکل می گیرد) این حرکات ناخواسته و غیر ارادی هستند و ممکن است بلافاصله پس از شروع آنتی سایکوتیک مانند آکاتژیا شروع شوند. (حتی پس از یک دوز یک دوز مشخص) شروع شوند. اگر این کار در طول درمان ادامه یابد، برای جلوگیری از این علائم مرتبط با حرکت، داروهایی مانند داروهای ضد پارکینسون و یا بنزودیازپین ها (مانند دیازپام) به منظور جلوگیری از این علایم نابجای حرکتی مورد استفاده قرار گیرد.

آکاتژیا

ضد روانپزشکی یا آنتی سایکوتیک

داروهای ضد روان پریشی یا آنتیسایکوتیک ها اگر دوز آن ها کم و زیاد شود در برخی موارد می تواند عوارض جانبی هایی داشته باشد که حالت آکاتژیا را ایجاد کند البته آن ها  برای درمان اختلالاتی نظیر اسکیزوفرنی مورد استفاده قرار می گیرند، اما همچنین در درمان اختلالات دیگر مانند تیک و بعنوان درمان کمکی برای اختلالات خلقی مفید هستند. این داروها دارای اثرات آرامش بخش یا آرام کننده زیادی دارند. اثر اصلی این داروها کاهش یا حذف نشانه های روان پریشی مانند هذیان، توهم ها، اختلالات، گوشه گیری و احساسات آشفتگی است که صرفاً برای آرام نگهداشتن بیماران ساخته شده‌اند.

مقالات پیشنهادی مجیب

این داروهای آنتی‌سایکوتیک یا ضد روان پریشی عبارتند از:

  • کلروپرومازین
  • فلوپنتیزول
  • تیوریدازین
  • هالوپریدول
  • تلوپروئوفلازین
  • پرفنازین
  • آلانزاپین
  • کلوزاپین
  • ریسپریدون
  • کوثتیاپین
  • زیپراسیدون
  • آری پیپرازول

یکی از رایج ترین داروهای ضد روان پریشی است.

مشترکین و کاربران گرامی می توانند برای دریافت مشاوره از برترین مشاوران و روانشناسان کشور به صورت همه روزه از خدمات سایت زندگی ما استفاده نمایند ضمنا برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه آکاتژیا می توانید از ساعت ۸ صبح الی ۱۲ شب حتی در روزهای تعطیل نیز با سایت زندگی ما تماس حاصل نمایئد و مشاوران ما پاسخگوی شما خواهند بود. برای برقراری ارتباط از سراسر نقاط ایران نیز می توانید شماره زیر را بدون گرفتن کد یا زدن صفر شماره گیری نمائید و یک مشاوره تلفنی با کیفیت را نیز تجربه نمائید. شماره تماس:zendeghima.ir

برای مطالب جذاب دنیای روانشناسی همیشه مارا دنبال کنید

0
برچسب ها :

دیدگاه شما

بدون دیدگاه