آسیب رسانی والدین کمالگرا به فرزندان

آسیب رسانی والدین کمال گرا به فرزندان می تواند بر روی آینده آن ها دیده شود. در واقع اگر از من به عنوان یک روانشناس ریشه اصلی مهرطلبی شدید و وابستگی عاطفی در دوران جوانی را پرسش کنند، به کمال گرایی والدین اشاره خواهم کرد. بسیاری از والدین از سر مهربانی و دلسوزی به دنبال بهترین ها در فرزندانشان هستند. حال آنکه آسیب رسانی والدین کمال گرا به فرزندان بسیار بر روی روان آن ها می تواند تاثیر منفی داشته باشد.
والدین کمال گرا از فرزندان چه توقعاتی را دارند؟
والدین کمال گرا به دنبال تحقق بهترین ها از نظر
- تحصیلی
- فیزیکی
- ورزشی
- هنری
- احساسی
- و …
در فرزندان خود هستند. کودک هنوز با مفهوم زندگی به درستی آشنا نشده است که آن ها را در فشار و استرس زیاد درسی و … قرار می دهند. خواستن بهترین ها برای کودکان امری طبیعی است اما گاهی اوقات والدین کودکان را تحت فشار زیادی قرار می دهند تا به خوبی عمل کنند. که به دلیل این مسئله فرزندانشان عواقب جدی را متحمل می شوند.
اگر به دنبال خوشبختی فرزندانتان هستید بهتر است برای آینده او با توجه به علایق و استعدادهایش تلاش کنید. فرزندان وسیله ای برای براورده شدن ارزوهای شما نیستند. آنها زندگی خودشان را باید پیش ببرند.
نحوه آسیب رسانی والدین کمال گرا به فرزندان
آسیب رسانی والدین کمال گرا به فرزندان می تواند از جهات مختلف بررسی شود. در این بخش تنها مشکلات کوچکی از سری مشکلاتی که در روان کودک و در آینده او تاثیر دارد را بررسی می کنیم.
- احتمال بیشتر مبتلا شدن به بیماری های روانی.
- افزایش احتمال مبتلا شدن به فشار خون به دلیل اضطراب مداوم
- افزایش احتمال افسردگی به دلیل مقایسه خود با دیگر کودکان موفق
- افزایش احتمال افسردگی به دلیل ایجاد این تفکر که اگر بهترین نباشد، دوست داشته نخواهد شد.
- افزایش خطر خودکشی.
- تحقیقات نشان داده است که از هر ۵ نفر دانشجویی که خودکشی کرده اند. یکی از آن ها به دلیل فشار والدین بوده است.
- مشکلات مربوط به کاهش اعتماد به نفس. مقایسه می تواند به عزت نفس آن ها آسیب جدی برساند.
- استرس مداوم برای انجام کارها به صورت کمالگرایانه ای باعث شکل گیری هویت کودکان به گونه ای که به میزان کافی خوب نیستند را می کند.
- محرومیت از خواب . فشار مداوم برای بهترین بودن نیازمند مطالعه تا دیروقت و تمرین است. و درنتیجه آن ممکن است فرزند خواب کافی نداشته باشد.
- خطر افزایش آسیب های فیزیکی.
- افزایش احتمال تقلب هنگامی که تمرکز بر روی دستاورد است. به جای یادگیری فرزند می تواند حس ناتوانی را تجربه کند. از این رو به جای یادگیری به سمت تقلب کشیده شود. تقلب در میان فرزندانی که احساس فشار برای انجام یک کار به صورت ایده ال گرایانه را تجربه می کنند، رایج است.
- عدم مشارکت در فعالیت ها. کودکی که حس کرده است که همیشه باید بهترین باشد، در گروه هایی که احتمال دارد که بهترین دیده نشوند. عموما شرکت نمی کنند. این ترس از اول نبودن، به فرد فرصتی برای بهبود مهارت ها را نخواهد داد.
- و …
مشکلات وابستگی عاطفی و مهرطلبی ریشه در کمال گرایی والدین دارد؟
آسیب رسانی والدین کمال گرا به فرزندان با مقایسه آن ها با ایده آل های ذهنی آغاز می شود. ممکن است کودکی فرزندان را از بین ببرد و تاثیر مستقیم بر روی جوانی آن ها بگذارد. بگذارید به یکی از مراجعانم اشاره کنم. دختری ۲۶ ساله و موفق در زمینه تحصیلی. هنگامی که با او صحبت میکردم، اولین جمله او این بود: “ من خودم را دوست ندارم“. این دختر از فردی که بود از منظرهای :
- اخلاقی
- ظاهری و زیبایی
- تحصیلی
- جایگاه اجتماعی
- و …
خوشش نمی آمد.
- او دچار افسردگی شدید شده بود.
- او دوست داشتن را از نگاه دیگران می دید.
- منتظر تایید دیگرانی که حتی نظرشان می توانست مهم نباشد، بود.
- او میخواست تایید همه را داشته باشد تا احساس بهتری پیدا کند.
- در واقع او خودش را زندگی نمی کرد.
- او به دوستان صمیمی اش و همینطور به کسانی که به او برای داشتن رابطه عاطفی نزدیک می شدند وابسته است.
- و از نبودن آن ها می ترسید.
به عبارتی به شدت مهرطلب و عاطفا وابسته شده بود.
پس از چندین جلسه صحبت و بررسی خاطرات کودکی اش متوجه شدم که او به دلیل مقایسه با خواهر بزرگترش دچار این مشکل شده است. خواهر او به شدت فردی ایده آل بود. و نه تنها خانواده بلکه معلمان نیز او را با خواهرش مقایسه می کردند. او همیشه به دنبال به دست اوردن توجه و محبت بود. ضربه های عاطفی که والدین به صورت ناخودآگاه به او زده بودند هنوز بر زندگی او تاثیر داشت. آیا والدین چنین اتفاقی را با کمال گرایی برای فرزندانشان می خواهند؟ قطعا خیر.
مقالات پیشنهادی مجیبوالدین کمال گرا بدانند
همواره به والدینی که برای ضعف کودکان خود در تحصیل به من مراجعه می کنند، تاکید دارم تعادل در کمال گرایی و یا کمال گرای مطلوب باشند. آسیب رسانی والدین کمال گرا به فرزندان بسیار بیشتر از منفعتی است که کودکان به دلیل کمال گرایی والدین از آن بهره می برند. اگر به دنبال خوشبختی فرزندانتان هستید بهتر است برای آینده او با توجه به علایق و استعدادهایش تلاش کنید. فرزندان وسیله ای برای براورده شدن ارزوهای شما نیستند. آنها زندگی خودشان را باید پیش ببرند.
سخن اخر
مرکز مشاوره تخصصی روانشناسی مجیب با بهره گیری از مشاورانی توانمند خدمات خود را در دو حوزه
- مشاوره فردی
- مشاوره والدین و فرزندان
به صورت تخصصی ارائه می دهد. مشاوره فردی به افراد آسیب دیده از کمال گرایی والدین می تواند کمک زیادی کند تا مشکل را ریشه یابی کنند و با تمرین برای حل آن تلاش کنند. آمار سایت زندگی ما در حوزه مشاوره فردی برای افراد اسیب دیده از کمال گرایی والدین نشان دهنده رضایت آن ها و بهبود شرایط بعد از چندین جلسه مشاوره بوده است.
علاوه بر ان مشاوره تخصصی والدین و فرزندان در سایت زندگی ما به والدین روش های صحیح یافتن استعدادهای فرزندشان و حرکت در مسیر آن را آموزش می دهد. تا نه تنها والدین شاهد موفقیت فرزندانشان باشند بلکه سلامت روان فرزند نیز تامین شده باشد.
برای مطالب جذاب دنیای روانشناسی همیشه مارا دنبال کنید
دیدگاه شما