علت های فوبیای رانندگی : ترس از رانندگی

فوبیای رانندگی
   

ترس از رانندگی که از آن با نام های ویفوبیا یا فوبیای رانندگی نیز یاد می کنند یعنی ترس مداوم، شدید و بیش از حد از رانندگی کردن. برخی از افراد مبتلای به فوبیای رانندگی حتی قادر به تصور کردن رانندگی هم نیستند و با تصور رانندگی دچار استرس و اضطراب می شوند. آگورافوبیا یکی از انواع فوبیا است که به موجب آن فرد دچار ترس شدید یا وحشت زدگی می شود و به دلیل وحشت زدگی قادر به رانندگی نخواهد بود. در این مقاله به موضوع فوبیای رانندگی یا ترس از رانندگی خواهیم پرداخت و علل این پدیده را ارائه خواهیم کرد.

کلمات کلیدی:(فوبیای رانندگی| آگورافوبیا|ترس رانندگی|درمان ترس رانندگی )

مدت زمان مطالعه:۵ دقیقه

 

ترس پیوسته، افراطی و غیر معمول از رانندگی، به فوبیای رانندگی، ترس از رانندگی یا ویفوبیا معروف است. فوبیا یعنی ترس بسیار شدید، دائمی و نامعقول از اشیاء یا پدیده ها. ترس از رانندگی در دو برهه زمانی و برای دو گروه از افراد اتفاق می افتد:

گروه اول: فوبیای رانندگی برای کسانی که هنوز موفق به اخذ گواهینامه رانندگی نشده اند(ترس قبل از اخذ گواهینامه رانندگی).

گروه دوم: فوبیای رانندگی برای کسانی که موفق به اخذ گواهینامه شده اند(ترس بعد از اخذ گواهینامه رانندگی).

گروه اول افرادی هستند که اگر به فوبیای رانندگی دچار شده باشند دیگر قادر به اخذ گواهینامه نخواهند بود و قید گواهینامه گرفتن را می زنند. گروه دوم افرادی هستند که پس از ابتلای به فوبیای رانندگی، علی رغم این که گواهینامه دارند اما سمت ماشین و رانندگی نمی روند.

فوبیای رانندگی

گاهی پیش می آید که فرد مبتلای به فوبیای رانندگی حتی از حضور در ماشین نیز پرهیز می کند. فوبیای رانندگی ابعادی دارد که عبارتند از:

  • بعد شناختی: این بعد شامل تفکرات و تصوراتی است که فرد در مورد رانندگی دارد. تصوراتی در مانند تصادف کردن، آسیب دیدن در تصادفات، از دست دادن کنترل ماشین، برخورد ماشین با گارد ریل یا ماشین هایی که روبرو می آیند و غیره.
  • بعد احساسی: این بعد احساسات گوناگون نظیر ترس، استرس و اضطراب شدید و غیر منطقی را شامل می شود.
  • بعد جسمی: این بعد شامل علائم و نشانه های استرس می شود. نشانه هایی مانند افزایش ضربان قلب، عرق کردن، نفس نفس زدن، رعشه های جسمی(لرزیدن دست و پاها) و غیره در این بعد قرار می گیرد.

نشانه ها و علائم فوبیای رانندگی یا ترس از رانندگی

نشانه های فوبیای رانندگی در تمام افراد یکسان و مشابه نیست. در مواردی که فرد به فوبیای خفیف رانندگی دچار است تنها در مواقع خاصی مانند سبقت گرفتن، حرکت با سرعت زیاد، حرکت در مکان های پر رفت و آمد، و یا همچنین رانندگی در شب احساس ترس می کند. اما اگر فردی به طور شدید به فوبیای رانندگی دچار شود، تصور بودن در ماشین هم او را به وحشت خواهد انداخت.


همچنین ببینید:

فوبیا و وحشت زدگی را اینگونه درمان کنیم

بهترین مرکز مشاوره درمان فوبیا در تهران

مشاوره کنترل فوبیا از نوع دائمی را کاملا جدی بگیرید


 

نشانه های کلی و عمومی فوبیای رانندگی به شرح زیر است:

  • استرس بسیار شدید و افراطی حین رانندگی: فرد مبتلای به فوبیای رانندگی به حدی استرس و اضطراب می گیرد که به سادگی می توان مضطرب بودنش را احساس کرد.
  • نشانه های جسمی – روحی استرس: فرد بیمار، هنگام رانندگی دچار استرس و علائم استرس در وی نمایان می شود. نشانه هایی مانند افزایش ضربان قلب، احساس وحشت زدگی، سرخ شدن صورت(در مواردی رنگ پریدگی)، خشک شدن دهان، نفس نفس زدن، تعریق شدید.
  • اگر فرد گواهینامه داشته باشد از رانندگی کردن اجتناب می کند و اگر گواهینامه نداشته باشد از اخذ گواهینامه صرف نظر می کند.
  • علائم و نشانه های فوق ۶ ماه یا بیشتر در فرد ادامه خواهد داشت و کارکردهای فردی و اجتماعی او را تحت تاثیر قرار خواهد داد.

دلایل و علت های فوبیای رانندگی (ترس از رانندگی)

در ورای هر اختلال یا بیماری، دلیل یا دلایل خاصی نهفته است. این موضوع در مورد فوبیای رانندگی نیز صدق می کند و افراد بنا به دلایل خاصی به این پدیده دچار می شوند. علت های مهم ابتلای افراد به فوبیای رانندگی عبارتند از:

  • خاطرات و تجربه های تلخ و ناگوار در گذشته، خاطراتی مانند تصادف کردن و از دست دادن یکی از عزیزان.
  • وجود مشکلات عدیده در زندگی فرد. این مشکلات باعث می شود که استرس ها از مجرای رانندگی خارج شوند. بدین ترتیب فردی که به طور مثال مشکلات زناشویی، شغلی و غیره داشته باشد احتمالا پتانسیل ابتلای به فوبیای رانندگی را نیز خواهد داشت.
  • اعتماد به نفس پایین و عدم خود باوری.

فوبیای رانندگی

راه های کنترل و درمان فوبیای رانندگی (ترس از رانندگی)

برای کنترل و درمان فوبیای رانندگی می توان از سه روش شناخت درمانی، مواجهه درمانی و حساسیت زدایی منظم استفاده کرد.

شناخت درمانی: در این روش، مشاور یا روانکاو سعی می کند تمام تصورات و افکار منفی فرد را کنترل کند. مثلا شاید فردی از رانندگی تصویر ناخوشایندی داشته باشد و هنگام رانندگی کردن، صحنه های تصادف برایش تداعی شود. مشاور یا روانکاو سعی می کند این تصورات و شناخت های اشتباه را کنترل کند و فرد را به سمت افکار مثبت سوق دهد.

مواجهه درمانی: در این روش، فرد در معرض محرک استرس زا قرار می گیرد. به عبارت دیگر، مشاور سعی می کند مرحله به مرحله فرد را به رانندگی ترغیب کند. در هر مرحله فرد استرسی را متحمل خواهد شد و رفته رفته به استرس عادت می کند. در نهایت، عادت به استرس موجب غلبه کردن بر ترس های کاذب خواهد شد.

حساسیت زدایی منظم: این شیوه شامل سه مرحله می شود. در مرحله اول لیستی از محرک هایی که فرد را دچار استرس می کند تهیه می شود و محرک ها بر اساس میزان استرسی که به فرد وارد می کنند رتبه بندی می شود. در مرحله دوم تکنیک های تن آرامی و ریلکسیشن به فرد آموخته می شود. در مرحله سوم سعی می شود که فرد ابتدا به کمک تکنیک های تن آرامی بدن خود را آرام کند و بعد در حالت آرامش به محرک های استرس آور(از محرکی که کمترین استرس را به فرد وارد می کند تا استرس آورترین محرک) فکر کند.

توصیه می شود برای درمان فوبیای رانندگی از مشاوران متبحر درخواست مشاوره شود چرا که غلبه کردن به ترس های افراطی مستلزم کمک خواستن از افراد با تجربه است.

سایت زندگی ما با کادری متعهد، متخصص و مجرب در زمینه های مختلف از جمله کنترل و درمان فوبیای رانندگی آماده خدمت رسانی به شما بزرگواران می باشد. مزیت های این مرکز شامل، مشاوره تخصصی روانشناسی، مشاوره توسط برترین روانشناسان کشور، امکان تماس در تمام طول روز بدون رزرو و وقت قبلی، مشاوره آنلاین و در لحظه، مشاوره با خانم یا آقا به انتخاب شما، مشاوره بر اساس تعرفه سال گذشته نظام روانشناسی و مشاوره کشور، بدون نیاز به مراجعه حضوری و ترافیک و مشکلات حمل و نقل می شود. همین مزیت های سایت زندگی ما است که در کنار کادر متخصص آن، این مرکز را از سایر مراکز متمایز می کند.

شما می توانید جهت دریافت مشاوره روانشناسی با برترین متخصصان کشور از ساعت ۸ صبح الی ۱۲ شب در تمامی ایام هفته و حتی روز های تعطیل با شماره ۰۲۱۲۸۴۲۹۷۷۶تماس حاصل فرمایید.

 

برای مطالب جذاب دنیای روانشناسی همیشه مارا دنبال کنید

1
برچسب ها :

دیدگاه شما

یک دیدگاه

  • لیلا
    4 سال پیش

    فوبیای رانندگی