استرس و اضطراب صبحگاهی
استرس و اضطراب صبحگاهی اختلالی است که امروزه در اکثر جوامع رواج یافته است. این استرس تعریف مشخصی ندارد با این حال اکثر مردم آن را استرسی می دانند که پس از بیداری به آن دچار می شوند.
کلمات کلیدی:(استرس و اضطراب صبحگاهی| اضطراب اول صبح|درمان استرس )
مدت زمان مطالعه:۵ دقیقه
اضطرابی که فرد در ساعات اولیه صبح، دقیقا پس از بیداری به آن دچار می شود را استرس یا اضطراب صبحگاهی می دانند. در این مقاله، موضوع اضطراب صبحگاهی را مورد بررسی قرار خواهیم داد. مطمئنا مطالب ذیل کامل نیست و نواقصی دارد با این حال خواندن این مقاله، اطلاعات سودمندی در مورد اضطراب صبحگاهی برایتان فراهم خواهد آورد.
به موجب اضطراب صبحگاهی، فرد به طور چشمگیری دچار استرس می شود و احساس دلشوره و بی قراری می کند. اضطراب صبحگاهی باعث می شود فرد دقیقا بلافاصله پس از بیدار شدن، مضطرب شود. زمانی که فرد بیدار می شود، استرس شدیدی در خود احساس می کند و روزش را به بدترین شکل ممکن شروع می کند. گاهی پیش می آید که اضطراب صبحگاهی از لحظه بیداری تا اواخر شب ادامه داشته باشد. یعنی فرد تا از لحظه ای که بیدار می شود تا زمانی که می خواهد مجددا به رختخواب برود استرس شدیدی را با خود حمل می کند.
انواع اضطراب صبحگاهی
گاهی اضطراب صبحگاهی تنها استرسی عمومی و معمولی است. یعنی فرد بلافاصله پس از بیداری احساس می کند که استرس بر او غالب شده است. این نوع از اضطراب حمله های عصبی و رفتار خاصی را در پی ندارد. تنها بعد در ساعات اولیه بیداری فرد استرسی شدید را در وجودش احساس می کند.
اما گاهی امکان دارد اضطراب صبحگاهی، حالت تشدید یافته ای از اختلالات اضطرابی دیگر نظیر اختلال ترس، یا اختلالات وسواس فکری باشد. بنابراین اضطراب صبحگاهی یا علت است یا معلول! گاهی در اثر اختلالات دیگر بوجود می آید و گاهی به موجب آن، اختلالاتی در بدن شکل می گیرد.
دلایل و علل اضطراب صبحگاهی
بسیاری از مواقع تشخیص دلیل اصلی اضطراب صبحگاهی دشوار است. چرا که اضطراب وابسته به تجارب، ویژگی های ژنتیکی خاص، و محیط زندگی است. گاهی نیز، دلایل شکل گیری اضطراب صبحگاهی یکی دو مورد نیست و دلایل بیشماری در ورای آن مخفی شده است. با این حال، کشف دلایل و علل شکل گیری اضطراب صبحگاهی کمی ساده تر است. برخی از متخصصان دلایل احتمالی اضطراب صبحگاهی را به صورت زیر معرفی کرده اند:
۱-اضطراب مداوم (پیوستگی استرس)
یکی از پر رنگ ترین دلایل شکل گیری اضطراب صبحگاهی، مضطرب بودن افراد در طول روز است. افرادی که مشاغل سختی دارند در معرض استرس هستند و این استرس باعث می شود زمانی که از خواب بیدار می شوند، اضطراب شدیدی در وجودشان شکل بگیرد. به عبارت دقیق تر، هنگامی که فرد، در طول روز در معرض اضطراب و کارهای استرس زا قرار بگیرد، این استرس در وجودش انبار می شود؛ فرد به موجب این استرس های انبار شده، بلافاصله پس از بیداری دچار اضطراب می شود.
۲-اختلالات خواب (کم خوابی یا خواب نامناسب)
اضطراب می تواند علتی برای اختلالات خواب باشد! اغلب افراد مضطرب، دچار اختلالات خواب می شوند؛ یا کم می خوابند یا خوابشان نمی برد و غیره. هنگامی که فرد به هر دلیل دچار اختلال خواب شود، صبح و بلافاصله بعد از بیدار شدن مضطرب می شود. در حقیقت، اضطراب علتی برای اختلال خواب است و از طرف دیگر اختلال خواب علتی برای اضطراب صبحگاهی است.
۳-تجربه های تلخ یا منفی صبحگاهی
بدن انسان خیلی راحت به شرایط عادت می کند. تصور کنید صبح روز شنبه از خواب بیدار می شوید و با همسرتان جر و بحث می کنید. این جر و بحث باعث می شود اضطرابی را با خود حمل کنید. حال تصور کنید کاملا تصادفی روزهای یکشنبه، دوشنبه، و سه شنبه نیز صبح با همسرتان بحثتان شود. شک نکنید روز چهارشنبه، به طور ناخودآگاه بلافاصله پس از بیداری دچار اضطراب خواهید شد. در واقع بدن و البته ذهنتان نسبت به این موضوع شرطی می شود.
همچنین ببینید:
تاثیر اضطراب و ضعف بدن در قدرت ماهیچه ها
اضطراب و فوبیا چه ارتباطی باهم دارند؟
برای کنترل اضطراب های دائمی خود مشاوره کرده اید؟
۴-نوشیدن قهوه، برنامه های غذایی و غیره
اگر هر روز صبح بلافاصله بعد از بیدار شدن، قهوه می نوشید احتمالا به زودی اضطراب صبحگاهی را تجربه خواهید کرد. وعده های غذایی چرب نیز باعث می شود روزتان را با استرس و احساسات بد شروع کنید. البته متخصصان معتقدند که مصرف مقدار کم قهوه نقشی در شکل گیری اضطراب صبحگاهی ندارد. گاهی فرد از استرس هایی که قرار است در طول روز تجربه کند به شدت می ترسد؛ همین ترس باعث می شود فرد با استرس بیدار شود. توصیه می شود لیست کارهایی که موجب استرستان می شود را یادداشت کنید و برای هر کدام راه حلی پیدا کنید. اگر مهارت های حل مساله را یاد گرفته باشید می توانید به استرستان غلبه کنید.
تکنیک هایی برای کنترل اضطراب صبحگاهی :
- خوب بخوابید و به بهداشت خواب اهمیت بدهید. سعی کنید از آلارم هایی با صدای آرامش بخش استفاده کنید.
- مصرف آب را فراموش نکنید. در طول روز به اندازه کافی آب بنوشید.
- به ورزش صبحگاهی اهمیت بدهید و هر روز به مدت ۲۰ دقیقه ورزش کنید.
- صبحانه مقوی در کاهش اضطراب بسیار موثر است. سعی کنید به وعده غذایی صبحانه توجه خاصی داشته باشید.
- تمرینات مدیتیشن هم راه مناسبی برای کاهش اضطراب صبحگاهی است.
در نهایت توصیه ما این است که به جای حمل اضطراب های بی دلیل، به فکر راه حل باشید. هر مشکلی راه حلی دارد؛ از افراد با تجربه و متخصص کمک بگیرید. اجازه ندهید استرس های بی دلیل، کیفیت زندگی و روابط اجتماعی تان را تحت الشعاع قرار دهد.
سایت زندگی ما با کادری متعهد، متخصص و مجرب در زمینه های مختلف از جمله درمان استرس و اضطراب صبحگاهی آماده خدمت رسانی به شما بزرگواران می باشد. مزیت های این مرکز شامل، مشاوره تخصصی روانشناسی، مشاوره توسط برترین روانشناسان کشور، امکان تماس در تمام طول روز بدون رزرو و وقت قبلی، مشاوره آنلاین و در لحظه، مشاوره با خانم یا آقا به انتخاب شما، مشاوره بر اساس تعرفه سال گذشته نظام روانشناسی و مشاوره کشور، بدون نیاز به مراجعه حضوری و ترافیک و مشکلات حمل و نقل می شود. همین مزیت های سایت زندگی ما است که در کنار کادر متخصص آن، این مرکز را از سایر مراکز متمایز می کند.
شما می توانید جهت دریافت مشاوره روانشناسی با برترین متخصصان کشور از ساعت ۸ صبح الی ۱۲ شب در تمامی ایام هفته و حتی روز های تعطیل با شماره zendeghima.ir تماس حاصل فرمایید.
برای مطالب جذاب دنیای روانشناسی همیشه مارا دنبال کنید
دیدگاه شما