بازنشستگی چیست؟
حسن فقیه عبداللهی در دانشنامه جهان اسلام، بازنشستگی را “کناره گیری از ادامه شغل در اثر بالا رفتن سن و گاهی در پی بیماری و از کار افتادگی” می داند. تعریف فقیه عبداللهی که در ویکی پدیا نیز عینا تکرار شده است تقریبا دقیق و جامع است. رسیدن به دوره بازنشستگی برای برخی به معنای پایان خوشی ها و آغاز سختی ها است.
کلمات کلیدی:( بازنشستگی|بازنشستگی و خانواده|بازنشستگی و سلامت|دوره بازنشستگی)
مدت زمان مطالعه: ۶ دقیقه
شاید دوره بازنشستگی دوره ای سخت باشد اما به هیچ عنوان بازنشستگی قرینه یا مترادف با “پایان خوشی ها” نیست. صحبت در مورد بازنشستگی نیازمند حوصله است و ظرفیت این مبحث بیش از یک یا دو مقاله است. در دوران بازنشستگی فرد با مشکلات و مسائلی روبرو می شود. بهتر است تمام افراد قبل از رسیدن به این دوره، مشکلات آیندشان را پیش بینی کنند و به فکر علاج واقعه قبل از وقوع باشند.
آنچه خواهید دید:
- بازنشستگی و درآمد
- بازنشستگی و سلامت
- بازنشستگی و خانواده
- بازنشستگی و اطرافیان
بازنشستگی و درآمد
اولین و ملموس ترین موضوعی که فرد در دوران بازنشستگی آن را به عینه خواهد دید، کاهش میزان درآمد نسبت به زمان شاغلی است. البته اگر چه میزان درآمد فرد در این دوره کم می شود اما پرداخت حقوق و مستمری به افراد بازنشسته به صورت دائمی خواهد بود. فرد بازنشسته در دوران بازنشستگی بدون کار کردن، حقوق خود را به طور ماهیانه و مرتب دریافت می کند و در ازای این حقوق هیچ کاری هم انجام نمی دهد. حقوق فرد بازنشسته حقوقی مادام العمر است اما میزان حقوقی که هر فرد دریافت می کند حدودا ۵۰ تا ۷۰ درصد نسبت به دوران اشتغال کمتر خواهد بود. این موضوع عرصه زندگی را بر افراد بازنشسته تنگ و تنگ تر می کند و فرد بازنشسته مجبور است که خود و خانواده اش را با اندک حقوق دریافتی اداره کند. مبلغ ناچیزی نیز به عنوان پاداش بازنشستگی به حساب افراد بازنشسته واریز می شود که این مبلغ می تواند تا حدودی سختی دوره بازنشستگی را کم کند. فرد می تواند با همین پاداش، کسب و کار جدیدی راه بیاندازد و باقی عمر خود را در فیلد دیگری مشغول به کار شود. برخی از بازنشستگان به جای این که با مبلغی که به عنوان پاداش دریافت کرده اند کسب و کار جدیدی راه بیاندازند به خرید خانه یا لوازم خانه اقدام می کنندغ که این کار از اساس اشتباه و غیر منطقی است. در واقع مبلغی که فرد به عنوان پاداش دریافت می کند می تواند در برای راه اندازی یک کار جدید بسیار کارساز باشد.
بازنشستگی و سلامت
با توجه به این که فرد در دوره بازنشستگی کم تحرک و خانه نشین می شود به احتمال زیاد با بیماری های روحی – جسمی بسیاری دست و پنجه نرم خواهد کرد. فرد در این دوران به دلیل کاهش روحیه و انگیزه در معرض انواع بیماری های شدید روحی قرار خواهد گرفت. ویروس هایی در بدن وجود دارند که فعالیتشان با میزان تحرک و انگیزه فرد رابطه مستقیمی دارد. هر چه فرد پر تحرک تر و با انگیزه تر باشد میزان فعالیت ویروس ها در بدنش کم و کمتر می شود و بالعکس. از طرفی با توجه به این که در دوره بازنشستگی کم تحرک می شود فرصت برای فعال شدن ویروس ها فراهم می شود. توصیه می شود در دوره اشتغال به اندازه کافی به ورزش و تغذیه خود توجه داشته باشید. اگر در دوره اشتغال به ورزش و تغذیه توجه نداشتید، توصیه اکید می شود با شروع دوران بازنشستگی حتما برنامه ورزشی و غذایی دقیقی برای ادامه زندگی تان در نظر داشته باشید. ورزش و تغذیه مناسب راهکار بسیار مناسبی برای مقابله با بیماری های احتمالی است.
مطالب جذاب زیر را هم بخوانید:
میل جنسی در میانسالی و علت کاهش آن
عوامل سلامت روانی در میانسالی و حفظ سلامت روان
بازنشستگی و خانواده
با شروع دوران بازنشستگی چالش جدیدی پیش روی مردان و زنان بازنشسته خواهد بود. اگر فرد بازنشسته زن باشد مشکل خاصی پیش نخواهد آمد و اتفاقا با بازنشسته شدن خانم ها شرایط و اوضاع درون خانه به سامان تر می شود. اما اگر فرد بازنشسته مرد باشد و پس از اتمام دوران اشتغال، هیچ کسب و کار و شغل جایگزینی نداشته باشد با مشکلات زیادی روبرو می شود. آقایانی که در دوران بازنشستگی شغلی ندارند در کارهای همسرشان دخالت خواهند کرد و همین موضوع زمینه ساز مشکلات عدیده ای می شود. توصیه می شود آقایان بازنشسته با اتمام دوران اشتغال، شغلی و پیشه ای جدید را برای ادامه فعالیت های بیرون از خانه انتخاب کرده و امور داخل خانه را به خانم ها بسپارند. موضوع بعدی اشتغال فرزندان بازنشستگان است که مبحث بسیار مهمی است. کم نیستند بازنشستگانی که پس از اتمام دوران شاغلی، سعی می کنند فرزندشان را به جای خود بگمارند. این کار خلاف شایسته سالاری است و شاید فردی شایسته تر از فرزند فرد بازنشسته وجود داشته باشد. در این مورد نیز توصیه ما این است که عزیزان بازنشسته، برای فرزندشان کار آفرینی کرده و زمینه بروز خلاقیت فرزندشان را فراهم آورند.
بازنشستگی و اطرافیان
نحوه رفتار بازنشسته با اطرافیان و همچنین چگونگی رفتار اطرافیان با فرد بازنشسته، نیز مبحثی است که با پایان یافتن دوره اشتغال مطرح می شود. با توجه به این که فرد در دوران اشتغال تمام جوانی و انرژی اش را در محیط کار صرف سر و کله زدن با همکاران می کند؛ در دوره بازنشستگی حوصله ای برای خانواده و اطرافیان نخواهد داشت. بازنشستگان با توجه به شرایط سنی شان، مسائل را از زاویه دید یک فرد مسن می بینند و دیدشان با دید سایر افراد هماهنگ نیست. بهتر است این بزرگواران سعی کنند خود را با شرایط جدید وفق داده و از اطرافیان توقع بی جا نداشته باشند. از طرف دیگر به اطرافیان افراد بازنشسته نیز توصیه می شود که از حرمت شکنی پرهیز کرده و احترام افراد مسن را در هر شرایطی حفظ کنند.
اگر فردی از دوره بازنشستگی واهمه دارد با مراجعه یا تماس با مراکز مشاوره می تواند بر این ترس غلبه کند. دوره بازنشستگی به معنی پایان آرامش و شروع اضطراب نیست بلکه این دوره، دریچه ای برای شروع فاز جدیدی از زندگی است. سایت زندگی ما با کادری متعهد، متخصص و مجرب در زمینه های مختلف از جمله آماده خدمت رسانی به شما بزرگواران می باشد. مزیت های این مرکز شامل، مشاوره تخصصی روانشناسی، مشاوره توسط برترین روانشناسان کشور، امکان تماس در تمام طول روز بدون رزرو و وقت قبلی، مشاوره آنلاین و در لحظه، مشاوره با خانم یا آقا به انتخاب شما، مشاوره بر اساس تعرفه سال گذشته نظام روانشناسی و مشاوره کشور، بدون نیاز به مراجعه حضوری و ترافیک و مشکلات حمل و نقل می شود. همین مزیت های سایت زندگی ما است که در کنار کادر متخصص آن، این مرکز را از سایر مراکز متمایز می کند.
شما می توانید جهت دریافت مشاوره روانشناسی با برترین متخصصان کشور از ساعت ۸ صبح الی ۱۲ شب در تمامی ایام هفته و حتی روز های تعطیل با شماره ۰۲۱۲۸۴۲۹۷۷۶تماس حاصل فرمایید.
برای مطالب جذاب دنیای روانشناسی همیشه مارا دنبال کنید
دیدگاه شما