عوارض مصرف حشیش
عوارض مصرف حشیش وابسته به مدت زمان استفاده فرد از ماده مخدر حشیش است. استفاده از مواد مخدر چیزی قابل کتمان کردن نمی باشد. متاسفانه باید گفت که در کشور شاهد مصرف روز افزون مواد مخدر هستیم. یکی از در دسترس ترین این مواد، حشیش است. بر این مبنا نیاز است که بیشتر درباره این ماده مخدر صحبت شود. در این مقاله به بررسی عوارض مصرف حشیش خواهیم پرداخت.
حشیش چیست؟
حشیش مشتقات زیادی دارد از بین این نام های آشنا می توان به:
- حشیش
- گل
- ماری جوانا
- وید
- بنگ
اشاره نمود. حشیش را از گیاه شاهدانه به دست می آورند. باید بگویم، تفاوت هایی بین نام های بالا وجود دارد. ماری جوانا از برگ خشک شاهدانه به دست می آید. شیره حاصل از گیاه شاهدانه است یا همان صمغ. این صمغ به صورت جامد و تکه ای با نام حشیش فروخته می شود.
این گیاه (شاهدانه) حاوی مواد شیمیایی THC و سایر ترکیبات مشابه است. این ماده شیمیایی توهم زا است و باعث ایجاد توهم در افراد خواهد شد. پس از اولین عوارض مصرف حشیش میتوان به توهم زایی آن اشاره کرد.
امار نشان میدهد که در سال ۲۰۱۵ بیش از یازده میلیون جوان بین هجده تا بیست و پنج سال از حشیش استفاده کرده اند. همچنین آمار نشان میدهد که میزان استفاده از حشیش در بین دانش آموزان مقطع متوسطه نیز افزایش قابل توجهی داشته است.
آیا حشیش خطرناک است؟
باید بگویم با توجه به انواع مختلف مصرف شدن حشیش پاسخ به این سوال ساده نیست. عوارض مصرف حشیش برای هر فرد میتواند متفاوت باشد. برخلاف انتظار حشیش در برخی کشورها استفاده دارویی نیز دارد. به همین دلیل نمیتوان به درستی درمورد خطرات ناشی از آن نظر داد. اما در طولانی مدت استفاده از این ماده قطعا خطرناک است.
در سال 2015 بیش از یازده میلیون جوان بین هجده تا بیست و پنج سال از حشیش استفاده کرده اند.
عوارض مصرف حشیش در طولانی مدت
اما از عوارض مصرف حشیش در فرد میتوان به چندین مورد زیر اشاره نمود:
- افزایش میزان ابتلا به اسکیزوفرنی
- افزایش احتمال ابتلا به افسردگی
- افزایش احتمال ابتلا به اضطراب
- افزایش ضربان قلب فرد تا سه ساعت بعد از مصرف
- افزایش احتمال رخ دادن حمله قلبی در فرد
- در صورت مصرف کردن از نوجوانی تاثیرات بر روی حافظه، تفکر و یادگیری در طولانی مدت
- کاهش ارتباط بین زمینه های لازم برای انجام عمل های فیزیکی در بدن
- کاهش در توانایی های کلامی
به عنوان مثال یک مطالعه در نیوزیلند نشان داده که افرادی که از نوجوانی شروع به مصرف حشیش میکنند، IQ شان به مرور کاهش یافته است. همچنین بعد از ترک حشیش توانایی آنها بازگشت نداشته است.
عوارض مصرف حشیش در کوتاه مدت
حشیش اثرات کوتاه مدتی را نیز دارد. زیرا THC به سرعت وارد خون میشود. خون این مواد را به مغز و سایر اعضا بدن انتقال میدهد. بدن THC حاصل را به آرامی جذب میکند. این حالت عموما بعد از ۳۰ دقیقه تا یک ساعت رخ می دهد.
THC بر روی گیرنده های سلولی خاص در مغز عمل می کند. این گیرنده ها به THC واکنش نشان میدهند و مواد شیمیایی را ایجاد میکند. این مواد شیمیایی در نحوه عملکرد مغز نقش مهمی دارند. از عوارض مصرف حشیش در کوتاه مدت میتوان به :
- ایجاد توهم (در برخی مواقع موجب خودکشی در فرد می شود)
- کاهش اعمال فکری در لحظه مانند: تمرکز، تفکر، ادراک از زمان و مکان، حافظه و هماهنگی بین اورگان های مختلف بدن.
- وابستگی به مصرف (ایجاد اعتیاد در فرد)
- حواس های تغییر یافته ( برای مثال دیدن رنگهای روشن تر )
- احساس تغییر در زمان
- مختل کردن حرکت بدن
- روانپریشی (هنگام مصرف دوزهای بالا)
اشاره کرد.
عوارض مصرف حشیش به اینجا خاتمه نمی یابد. استفاده از حشیش ممکن است طیف گسترده ای از اثرات :
- فیزیکی
- ذهنی
را در بر داشته باشد.
عوارض مصرف حشیش : فیزیکی
از عوارض مصرف حشیش بر روی فیزیک فرد میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- مشکلات تنفسی. ( بستگی به نوع مصرف حشیش دارد، ایجاد سرفه های روزانه و بیماری های ریوی از عوارض آن است. )
- افزایش ضربان قلب. ( ایجاد کننده مشکلاتی مانند سکته قلبی)
- مشکلات مربوط به رشد کودکان در دوران بارداری. (کاهش وزن جنین، افزایش مشکلات مغزی و رفتاری در جنین و…)
- تهوع و استفراغ شدید. ( استفاده منظم از حشیش باعث استفراغ و کم آبی در بدن می شود. )
آیا حشیش اعتیاد آور است؟
استفاده از حشیش میتواند منجر به ایجاد اختلال منظم مصرف مواد شود. به عبارتی بله استفاده متداوم از آن موجب اعتیاد است. در حدی که فرد قادر به توقف کردن استفاده از آن نیست. حتی باعث ایجاد مشکلات بهداشتی و اجتماعی در زندگی او می شود.
تحقیقات نشان میدهد که بین نه تا سی درصد از افرادی که مصرف کننده حشیش هستند به آن معتاد شدید خواهند شد. متاسفانه این آمار در بین نوجوانان زیر ۱۸ سال بسیار بیشتر است.
مقالات پیشنهادی مجیبچه درمانی برای اعتیاد به حشیش وجود دارد؟
در صورت توقف استفاده از حشیش، فرد علائمی مانند:
- تحریک پذیری
- درد
- بی خوابی
- کاهش اشتها
- اضطراب
- و…
را تجربه میکند. عموما به این دلیل است که مرحله سم زدایی سختترین مرحله به هنگام توقف استفاده از مواد است. در این مرحله باید سم وارد شده به بدن، از بدن فرد خارج شود. این علائم بعد از سه تا شش روز به اوج خود میرسد و در عرض دو الی سه هفته کاهش می یابد. در حال حاضر هیچ درمان دارویی قطعی وجود نداد. اما حمایت رفتاری میتواند برای فرد موثر باشد.
- درمان های گروهی
- دادن انگیزه (ارائه پاداش به بیمارانی که سعی در توقف استفاده از حشیش را دارند. )
- بستری شدن در مراکز ترک اعتیاد
میتواند مفید باشد. داروهایی برای کاهش علائم درد و جلوگیری از عود دوباره اعتیاد به حشیش نیز وجود دارد که مشاوران و پزشکان در مواقع نیاز از آن استفاده می کنند.
بهتر است بیماران مبتلا به اعتیاد به حشیش برای شناخت کافی از شرایط خود به روانپزشک مراجعه کنند. حس داشتن راهنما و پشتیبان در فرآیند توقف اعتیاد میتواند بسیار کمک کننده باشد. مشاوران سایت زندگی ما از انواع روش های درمانی جهت دادن انگیزه کافی به فرد برای پاک سازی استفاده می کنند. همچنین مشاوران سایت زندگی ما مهارت های زندگی پس از ترک اعتیاد را برای پویایی به جامعه را نیز به فرد آموزش میدهند. درمان های شناختی و رفتاری از جمله درمانی استفاده شده در این مرکز است. علاوه بر این گروه درمانی نیز میتواند به فرد کمک بسیاری کند تا برای بهبود خود نهایت تلاش خود را به کار گیرد.
برای بهرمندی از خدمات سایت زندگی ما می توانید
در تمامی روزهای هفته حتی ایام تعطیل از ساعت ۸ صبح تا ۱۲ شب
با شماره zendeghima.ir تماس حاصل فرمایید.
برای مطالب جذاب دنیای روانشناسی همیشه مارا دنبال کنید
دیدگاه شما