رویا چیست؟

رویا
   

رویا چیست؟

رویا ها تجربه تصاویر، صداها و سایر حواس خیال پردازی شده حین خواب می باشند. معمولا محتوا و مضامین رویا ها خارج از کنترل کسی که رویا می بیند، است. البته به استثنای رویا های روشن که در آن ها رویا بین هوشیارانه متوجه است که در حال رویا دیدن است و قادر به تغییر حقایق پیرامون خویش و کنترل جنبه های گوناگون رویا می باشد.

کلمات کلیدی:(رویا | رویا های روشن|رویابینی |رویا دیدن)

مدت زمان مطالعه: ۷ دقیقه

رویا از نگاه روانشناسان غربی

رویا ها به عقیده دانشمندان و روانشناسان غربی، ادراکات جسمی هستند و از درون ما سرچشمه می گیرند. رویا ها، بازتاب عقاید، افکار، حوادث گذشته و خلاصه هر چیزی از درون انسان ها هستند و به اعتقاد روانشناسان، ارتباطی با واقعیت های جهان خارج ندارند. بنابراین، به دلیل آنکه می توانند انسان ها را بر اسرار درونی، جسمی و روانیشان آگاه سازند، ارزشمندند. بنابراین شناخت رویا ها برای شناخت تمامیت وجودی انسان بسیار مفید و موثر است. به همین دلیل، رویا را وسیله ای می دانند که به کمک آن می توان ماهیت و ذات واقعی افراد را بهتر از آنچه در بیداری نشان می دهند، شناخت.

 

رویا

رویا از نگاه قرآنی و اسلامی

اما در نگاه اسلامی و قرآنی، رویا ها علاوه بر داشتن این مزیت ها، امتیاز دیگری نیز دارند. در حدیث نبوی آمده است ” الرویا ثلاثه: رؤیا بشری من الله و رؤیا مما یحدث به الرجل نفسه و رؤیا من تحزین الشیطان” ؛ رویا سه گونه است: بشارت الهی (رویا های صادقه)، آنچه از خود انسان سرچشمه می‌گیرد، رویا یی که از شیطان است. (بحارالانوار، ۵۸/۱۸۱و۱۹۱)

در تفکر اسلامی، رویا می تواند حامل یک پیغام باشد؛ که گاهی این پیغام، از سمت جسم و حواس و ادراک جسمی ما و گاهی از سمت روح و ادراک روحانی ما مخابره و ارسال شده است. پس بین انواع رویا ها، خواب هایی وجود دارند که تجربیات واقعی روح ما انسان ها هستند و می توانند ما را از رازی پوشیده و یا حادثه ای در آینده با خبر کنند. این رویا ها به رویا های صادقه معروفند.

رویا دیدن در چه مرحله ای از خواب اتفاق می افتد؟

انسان با شروع خواب، وارد سه مرحله پله ‌ای می‌شود که هر یک از آن ها نسبت به مرحله قبل عمیق‌تر هستند. بعد از گذشت این سه مرحله، شخص وارد مرحله‌ ای سطحی‌تر می‌شود که در واقع حالتی بین خواب و بیداری است. این مرحله، خواب رِم (خواب با حرکات سریع چشم زیر پلک) نام دارد. در این مرحله از خواب، علاوه بر حرکت کردن چشم ‌ها، امواج مغزی نیز سریع شده و حالتی شبیه بیداری در نوار مغز شخص دیده می‌شود.

برخلاف تصور همگان، رویا دیدن در مرحله عمیق اتفاق نمی‌افتد؛ بلکه بعد از ورود به خواب سطحی رِم، تجربه می‌شود. در واقع از ابتدای شب هرچه به صبح نزدیک‌ تر می‌شویم، احتمال رویا دیدن بیشتر می ‌شود. بنابراین می‌توان گفت اکثر رویا ها در یک‌ سوم پایانی خواب اشخاص اتفاق می‌افتند. رویا ها می‌توانند همراه با شادی، هیجان، ترس، خشم و… باشند. خواب و رویا دیدن آنقدر واقعی به نظر می رسد که گویا فرد در آن حضور فیزیکی دارد، اما از آنجایی که هنگام خواب تمامی عضلات بدن به دستور مغز فلج می‌شوند، انسان نمی‌تواند همزمان با رویا، اعضای بدن خود را نیز حرکت دهد. جالب است بدانید که خداوند عضلات چشم و دستگاه تنفسی را از این مسأله مستثنی کرده است. به همین علت است که حین خواب دچار توقف تنفس نمی‌شویم و رویا ها را بدون حرکت دادن بدن با چشمانمان تعقیب می‌کنیم.

البته در این مسأله، اختلالی به نام اختلال رفتاری خواب رِم وجود دارد که مغز را در فلج کردن عضلات هنگام خواب دچار مشکل می‌کند. افراد مبتلا به این اختلال که بیشتر آن ها آقایان بالای ۵۰ سال هستند، حین رویا دیدن، حرکات فیزیکی مثل مشت و لگد زدن را تجربه می‌کنند. بنابراین ممکن است به خودشان یا افراد همبستر صدمه برسانند. این اشخاص معمولا بعد از بیدار شدن از خواب، رویایی را به خاطر می‌آورند که متناسب با حرکات فیزیکی‌ مشاهده ‌شده توسط دیگران است. این اختلال بسیار جدی است و باید مورد ‌درمان قرار گیرد. آمارها نشان می دهد، درصد بالایی از این بیماران طی ۱۰ سال آینده به پارکینسون مبتلا خواهند شد. پس باید درمان را جدی بگیرند.

اثرات افسردگی و استرس بر روی خواب و رویا

اختلال های اضطرابی و افسردگی معمولا باعث کاهش خواب، اشتها و تمایلات جنسی می‌شوند. اما این مسأله قطعی نیست و بعضی ‌اشخاص در این شرایط با افزایش اشتها و میل به خواب رو به رو می‌شوند. این افراد معمولا نزدیک به صبح از خواب بیدار می‌شوند و با گرسنگی بسیار به سمت یخچال می‌روند. با ادامه دار شدن این وضعیت، شخص دچار اضافه وزن خواهد شد؛ در حالیکه از کاهش میل جنسی رنج می‌برد.

این اختلال ها ممکن است عملکرد شخص را در محیط کار و اجتماع تحت‌ تأثیر قرار دهند. همچنین می‌توانند فرد را دچار آشفتگی و نگرانی کنند. اشخاصی که این وضعیت را تجربه می‌کنند باید دنبال یافتن عامل استرس یا افسردگی در زندگیشان باشند و آن را برطرف کنند. آن ها می‌توانند تحت‌ نظر پزشک از درمان ‌های معمول افسردگی و اختلال اضطرابی کمک بگیرند.

ریشه و علل رویا های آشفته

بسیاری از کابوس‌ ها یا رویا های آشفته‌، به دلیل بعضی بیماری ‌های زمینه‌ ای اتفاق می‌افتند. به عنوان مثال، خیلی از اشخاص به ‌خصوص کودکان در زمان تب، دچار کابوس یا هذیان در خواب می‌شوند. افراد کهنسال نیز ممکن است بر اثر کاهش مایعات و عدم هشدار تشنگی، دچار خواب ‌آلودگی و کابوس ‌های شبانه شوند. بیماری‌ هایی مانند کم‌کاری و پرکاری تیروئید، بعضی از بیماری ‌های داخلی، مصرف وعده ‌های سنگین غذا قبل از خواب، استرس‌ های روزانه، افسردگی، مصرف بعضی داروها و رعایت نکردن اصول بهداشت خواب، همگی می‌توانند زمینه‌ رویا های آشفته شوند. برای جلوگیری از این رویا ها باید به درمان بیماری‌ های زمینه ‌ای بپردازیم و از عوامل استرس ‌زا دوری کنیم. گوش کردن به موسیقی های آرامش بخش، خواندن کتاب ‌های نوید بخش و مدیریت ذهن به سمت افکار مثبت قبل از خواب شب، از راهکار های مفید برای پیشگیری از رویا های آشفته‌ هستند.

 

رویا

مسائل مربوط به رویا دیدن در مرکز مشاوره روانشناسی تلفنی مجیب

بهترین راه درمان اختلالات مربوط به رویا، ارتباط گرفتن با اشخاص باتجربه و خبره برای مشاوره، در مرکز مشاوره روانشناسی تلفنی مجیب است. اختلالات رویا، مشکلی است که تنها از راه صحبت و مشاوره حل می شود. و اگر این امر توسط شخص ماهر و متخصصی انجام نشود، ممکن است فرد بیمار را دچار مشکلات بیشتری کرده و نتواند او را درمان کند. مرکز مشاوره روانشناسی تلفنی مجیب، با بهره گیری از بهترین و خبره ترین روانشناسان کشور، در تمامی طول روز و ایام هفته، حتی روزهای تعطیل، پاسخگوی تماس های شما مراجعین محترم است. متخصصان سایت زندگی ما، با استفاده از جدیدترین و به روزترین متد های علم روانشناسی، به معاینه و صحبت با بیماران می پردازند و در نهایت پس از تشخیص درست بیماری، مراحل درمان را آغاز می کنند. مشاورین سایت زندگی ما، مانند دوستی دلسوز، برای مراجعین خود وقت گذاشته و با حوصله فراوان پای صحبت های شما مراجعین عزیز می نشینند. آن ها بدون هیچ محدودیت زمانی پاسخگوی شما هستند و مشکلاتتان را با حفظ امنیت کامل، حل می کنند. یکی از مزیت های مرکز مشاوره تلفنی مجیب این است که شما عزیزان، بدون هیچ اتلاف وقتی، بدون اینکه زمان خود را صرف ماندن در ترافیک های سنگین شهری کنید، در منزل خود تلفن را برداشته و با شماره های سایت زندگی ما تماس می گیرید. همچنین می توانید مشاور یا متخصص موردنظرتان را باتوجه به مشکل خود انتخاب کرده و با مشاورین آقا یا خانم صحبت کنید. هزینه مشاوره در سایت زندگی ما، برای رعایت حال شما دوستان گرامی طبق تعرفه سال گذشته نظام روانشناسی و مشاوره کشور می باشد. شعار ما : آرامش سهم همه مردم ایران زمین است. با ما تماس بگیرید تا آرامش را سهم زندگی تان کنید.

برای صحبت با مشاورین مرکز ما از ساعت ۰۸ صبح الی ۱۲ شب در تمامی روزهای هفته و حتی ایام تعطیل با مرکز مشاوره روانشناسی تلفنی مجیب به شماره zendeghima.ir تماس حاصل فرمایید.

برای مطالب جذاب دنیای روانشناسی همیشه مارا دنبال کنید

0
برچسب ها :

دیدگاه شما

بدون دیدگاه