ترس کودکان و نوجوانان را چگونه درمان کنیم
ترس کودکان موضوع جدیدی نیست، یک موضوع کاملا همیشگی در بین کودکان است که بسیاری از ما ترس هایی را که هنوز با خود حمل می کنیم و نگرانی هایی در زندگی کنونی داریم، ممکن است از دوران کودکی خود داشته باشیم، که متاسفانه درمان نشده و اکنون به شکل ها و شیوه های مختلف، خود را به ما نشان می دهد.
کلمات کلیدی(ترس کودکان |دلایل ترس کودکان |ترس کودکان و نوجوانان | درمان ترس کودکان |بهترین مرکز مشاوره کودکان )
زمان مطالعه تخمینی : ۶دقیقه
ترس کودکان همچنان در عصر کنونی هم به خوبی مورد توجه قرار نگرفته و به عنوان یک موضوع جدی و مورد اهمیت برای بیشتر خانواده نیست، چه بسا که خود والدین گاهی با سیستم ترس و ترساندن کودکان، اهداف خود را پیش می برند.
اما اکنون که می خواهیم به موضوع ترس کودکان بیشتر از همیشه بها بدهیم و این موضوع را پیگیری کنیم، چگونه باید اقدامات لازم و ضروری را در مورد ترس کودکان عملی کنیم، اصلا چگونه بفهمیم که کودکان ما از چیزی می ترسند و یا رنج می برند؟ و یا ترس کودکان از چه نوعی است، آیا با ترس های بزرگسالان مشابهتی دارد؟ و اصلا تا چه حد ترس کودکان طبیعی است و و تا چه حدغیر طبیعی؟
در این مقاله با طرح سوالاتی به موضوع ترس کودکان بیشتر می پردازیم.
آیا ترس کودکان و نوجوانان امری عادی و طبیعی می باشد
ترس کودکان و نوجوانان یک امر کاملا طبیعی است، وقتی کودک در حال بزرگ شدن می باشد، با اتفاقات و چیز های جدیدی رو به رو می شود، که شاید برای او عجیب، وهم آلود و یا ترسناک باشد، اما والدین باید در امر آشنایی و کنترل ترس ها و اضطراب ها به بچه ها کمک کنند تا ناخود آگاه از موضوع مورد ترس یک جنجال ذهنی و یا آشوب درونی در کودک ساخته و پرداخته نشود.
ترس کودکان و نوجوانان در هر مرحله متفات است
همان طور که گفته شد، کودکان در سنین رشد با شرایط مختلف و متفاوتی رو به رو می شوند که خوب طبیعتا همین اتفاقات منجر به ترس کودکان به شکل های مختلف می شود.برخی از ترس های کودکانه در سنین مختلف عبارتند از:
۸ الی ۹ ماهگی
کودک تنها چهره پدر و مادر و افراد خانواده را می شناسد و از دیدن جهره های جدید و حتی کودکان دیگر دچار ترس می شود
سن دو سالگی
آن ها همچنان دوست دارند تنها در نزدیکی پدر و مادر باشند و از رفتن به مهد کودک و برخورد با آدم ها های جدید در بیشتر مواقع امتناع می کنند که این امر را به صورت گریه و یا بهانه گیری خود را نشان می دهند.
سن ۴ تا ۶ سال
با توجه به این سن کودک کمی از استقلال فکری برخوردار می شود و خیال پردازی خودجوش خود و با دیدن کارتون و بازی های کامپیوتری ذهن خیال پردازش شروع به فعالیت کرده و او احساس می کند که هیولایی و یا یک موجود ترسناکی در زیر تخت و یا کمد لباسی مخفی شده است. ترس کودکان در این سن بیشتر مربوط به تاریکی و رویاهای ترسناک است.
و برخی هم ممکن است در سنین بالاتر از ۶ سال از رعد و برق و آتش بازی و مواردی از این قبیل ترس و نگرانی داشته باشند.
بالاتر از ۷ سال
در این سن و بالاتر از این سن؛ ترس کودکان دیگر منوط به هیولا و آشفتگی های درونی حاصل از رویاها به مراتب کمتر است و در این سن به دلیل قرار گرفتن در بین صحبت های والدین و متناسب با سن آن ها، بیشتر در جریان امور زندگی قرار می گیرند و چیزی که ترس کودکان را در این مرحله زندگی منجر می شود، بلایای طبیعی و یا از دست دادن یکی از عزیزان است که این ترس بیشتر با شنیدن و برخورد کردن با موضوعاتی از این دست به سراغ کودکان می آید.
نوجوانان
ترس در این سن با ترس کودکان یک مقدار متفاوت است و شاید بتوان گفت کمی پیچیده تر ، زیرا در این سن نوجوان تقریبا به اجتماع وارد می شود و دیگر ترس هیولا و تاریکی برای او به طبع کمتر شده و اکنون ترس از آدم ها و نوع بازی آن ها با اضطراب و ترس همراه است.
در برخی مواقع هم نوجوانان از ارائه گزارش ها و تکالیف درسی خود در کلاس احساس ترس و اضطراب دارند.
چگونه والدین ترس کودکان را کنترل کنند
ترس کودکان در سنین پایین یعنی بین چند ماهگی تا ۲ و ۳ سالگی باید به گونه ای باشد که به هنگام ترس، کودکان والدین را در کنار خود احساس کنند و با جملاتی مانند من در کنار تو هستم، من اینجا هستم و در آغوش گرفتن کودک می تواند بسیار زیاد موثر باشد.
وقتی کودک از تاریکی می ترسد، سعی کنید با حرف زدن و در آغوش گرفتن؛ او را به خواب و استراحت در آرامش مطلق دعوت کنید و اطمینان دهید که او واقعا در آرامش و ایمنی قرار دارد.به او یاد دهید که خواب آرام و انرژی بخش با تاریکی و سکوت حاصل می شود.
وقتی کودک از هیولای زیر تخت می ترسد، به او اجازه دهید که هیولا را ببیند و شجاعتش را بسنجد، بگذارید با هیولای زیر تخت مواجه شود و شجاعت او را برای مقابله با هیولا تقویت کنید.
نوجوانان را به هنگام ارائه تکالیف و سپری کردن امتحان یاری رسانید با جملات اثر بخش سعی کنید توانایی آن ها را پرورش دهید و بگذارید که متوجه این موضوع بشوند که به آن ها اعتقاد و اعتماد دارید که موفق هستند و موفق می شوند.
ترس کودکان چه وقت به درمان نیاز دارد
در بیشتر مواقع والدین سوال می کنند خوب دقیقا از کجا بدانیم که ترس کودک ما طبیعی است وچه موقع به دکتر و یا روانشناس احتیاج دارد.
همان طورکه گفته شد و با ذکر مثال های بالا ترس کودکان همیشه وجود دارد ولی والدین باید به نرمی و لطافت با بودن در کنار آن ها و جملات مثبت آن ها را یاری دهند و سعی کنند به کودکان ونوجوانان خود بفهمانند که یک تکیه گاه همیشگی در کنار آن ها هستند.
اما اگر ترس به گونه ای بود که کودک و یا نوجوان نتواند به فعالیت های عادی خود بپردازد، و یا نشانه های از اضطراب، استرس و بی اشتهایی یا تب دیده شد و از رفتن به مدرسه و کار های گروهی امنتاع می کنند این موضوع نیاز به رسیدگی جدی دارد و یک پزشک متخصص و یا روانشناس مربوطه باید با او ملاقات داشته باشد.
مرکز مشاوره تلفنی مجیب
مرکز مشاوره تلفنی مجیب از مراکز تخصصی روانشناسی در کنترل ترس کودکان است که در این زمینه یعنی ترس کودکان توانسته بسیاری از کودکان و والدین را در مسیر درست درمان قرار دهد و به خوبی اضطراب و ترس کودکان را کنترل کند.
در بسیاری از مواقع کودکانی را داشته ایم که به دلیل ترس های کودکانه و توهماتی که داشته اند از انجام فعالیت های درسی و روزانه خودامتناع کرده اند و حتی حاضر نبوده اند که با والدین خود نزد متخصص روانشناس بروند که البته نوع مشاوره تلفنی توانسته است با ارائه خدمات روانشناسی کاربردی، بهترین نوع مشاوره را به کودک و والدین انتقال دهد .به گونه ای که کودک خود به تنهایی در جلسات مشاوره بدون همراهی والدین حاضر به شرکت می شد.
جهت تماس با مرکز مشاوره تلفنی مجیب، شهروندان تهرانی می توانند با شماره تماسzendeghima.ir همه روز های هفته حتی روز های تعطیل بین ساعات ۸ تا ۱۲ شب با این مرکز تماس برقرار کنند و ترس کودکان خود را راحت تر از ان چه که هست درمان کنند.
برای مطالب جذاب دنیای روانشناسی همیشه مارا دنبال کنید
دیدگاه شما