وابستگی عاطفی ناسالم

وابستگی عاطفی ناسالم
   

وابستگی عاطفی چیست؟

وابستگی عاطفی نوعی نیاز عاطفی و روانی به فرد دیگری است که بدون وجود او فرد وابسته، در زندگی‌اش دچار مشکل می‌شود.
در واقع فرد وابسته از آن جهت به دیگران وابسته می‌شود که گمان می‌کند بدون حضور دیگری نمی‌تواند تعادل روانی داشته باشد، وابستگی، تمام زندگی فرد را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد و مانع هویت یابی‌اش می‌‌شود.

کلمات کلیدی( وابستگی عاطفی ناسالم | وابستگی عاطفی زنان|نیاز عاطفی|بیماری وابستگی|مشاوره روانشناسی )
زمان مطالعه تخمینی : ۹ دقیقه

به طریقی که تمامی زندگی فرد منوط به حضور شخص دیگر بوده و از دست دادن اش سبب برهم خوردن تعادل روانی شده و تمامی کارهای روزانه وی را دچار اختلال می‌‌کند.

در قالب یک جمله یعنی اینکه: ما در ارتباط با کسی یا چیز آنچنان مجذوب شده‌ایم که احساس می‌کنیم با نبودن آن، ما نیز نابود می‌شویم در این حالت، ما به شدت به نیاز عاطفی، آن عادت کرده‌ایم.

وابستگی عاطفی ناسالم

چرا وابسته می‌شویم؟منشا وابستگی عاطفی چیست؟

شکست‌های ما یکی از مهم‌ترین علل وابستگی هستند. همه ما در ناخودآگاه مان از این که به تنهایی کافی و کامل نیستیم در عذابیم.

گاهی فرد در دوران کودکی به این نتیجه می‌رسد که به تنهایی قادر به انجام کاری نیست و همواره به دیگران نیازمند است.

گاهی ریشه‌ی این وابستگی عاطفی در ترس از تنهایی یا احساس بی‌ارزشی در درون ماست.

چنین فردی در بزرگسالی نیز به این باور می‌رسد که برای بقا و ادامه زندگی وابسته به دیگران است و همواره به کمک دیگران نیازمند است. چنین باوری معمولا در نتیجه حمایت‌های بیش از حد والدین در دوران کودکی ایجاد می‌شود و سرچشمه شکل گیری شخصیت وابسته است.

 

وابستگی عاطفی چند نوع است؟

برای آشنایی بیشتر با عوارض ناشی از وابستگی ناسالم ضرورت دارد هم وابستگی سالم و هم وابستگی ناسالم تعریف شود تا با مقایسه آنها، فهم کاملی پیدا کنیم.

 

وابستگی سالم:

در وابستگی عاطفی سالم، فرد در زمان مناسب و در صورت نیاز، مستقیما درخواست کمک می کند. در روابط با دیگران احساس امنیت، اعتماد و علاقه به میزان کافی وجود دارد.

روابط سالم و در حد اعتدال بوده و هر یک از طرفین در رابطه برای دیگری ارزش و اهمیت قائل هستند. طرفین در عین حال که به نیازهای خود توجه دارند، حس محبت و همدلی را نیز از طرف مقابل خود دریغ نمی کنند و خویشتن حقیقی خود را فراموش نمی کنند.

وابستگی ناسالم:

 در وابستگی عاطفی ناسالم فرد سعی دارد طرف مقابل را تحت کنترل و نفوذ خود قرار دهد و به دلیل ترس از طرد شدن مانند یک قربانی هرگونه تحقیری را تحمل کند.

 

وابستگی عاطفی ناسالم

بیماری وابستگی چه علامت هایی دارد؟

زمانی که ما آنچنان مجذوب کسی شده ایم که احساس می کنیم با نبودن او، ما نیز نابود می شویم، در این حالت دچار وابستگی بیمار گونه شده ایم.
برای تجربه این وضعیت می توانیم به شخصی فکر کنیم که ما را اذیت می کند، ولی نمی توانیم آن را رها کنیم یا ارتباطی را تصور کنیم که ما را ناراحت می کند و عذاب می کشیم،ولی نمی‌توانیم آن را قطع کنیم.

 

-تنهایی برایشان غیرقابل تحمل و ناامیدکننده است.

-اغلب این افراد در زندگیشان مسئولیت های اصلی را به دیگران می سپارند.

-این افراد به تصمیم ها و اعمال خود اعتماد ندارند و نیازمندند دائما در طول زندگی و کار درستی اعمالشان از سوی دیگران تایید شود.

-برای حفظ کردن افراد در کنار خود از هیچ کاری دریغ نمی کنند حتی به اعمالی تحقیرآمیز و ناخوشایند دست می زنند.

-این افراد به محض جدایی از کسی که آنها را حمایت کرده و تکیه گاه آنها بوده است یا دچار افسردگی شده یا فورا خود را وارد رابطه دیگری می کنند تا حمایت های لازم را از طریق او کسب کنند و در چنین شرایطی احتمال ارتکاب اشتباه بسیار بالاست.

-هنگام صحبت و بحث با دیگران حتی اگر با نظر طرف مقابل مخالف باشند او را تایید می کنند تا مبادا با ابراز مخالفت موجب ناراحتی و از دست دادن طرف مقابل شوند.

-به شدت احساس نیاز به مراقبت دارند و از تحت سلطه قرار گرفتن هراسی ندارند.

این افراد خود را بسیار آسیب پذیر می‌دانند که مانند یک کودک همواره محتاج کمک و توجه دیگران هستند و به همین دلیل بسیار حساس و زود رنج اند.

 

وابستگی سالم در یک رابطه چه ویژگی هایی دارد؟

در وابستگی سالم(دلبستگی)، رابطه سرشار از اعتماد، اطمینان، انعطاف پذیری و خالی از اضطراب ، ناامنی،بدبینی، سوءظن و رفتار خصمانه است.

وابستگی سالم وابستگی است که هیجان‌هایی که دو طرف نسبت به هم دارند، معقول و منطقی است. فهم یکدیگر وجود دارد اما الزامی ندارد که دو طرف عین هم بفهمند. در وابستگی سالم احساس شایستگی در زندگی، شفافیت، تغییر و پیش‌بینی پذیری در طرفین وجود دارد.

باعث ایجاد وحدت با فرد مقابل می شود، بدون اینکه ما خودمان را له و فدا کنیم، بدون اینکه ما محبت و عشق را گدایی کنیم، بدون اینکه با تصور نبودن یا رفتن یار، احساس نابودی و تباهی کنیم.

 

وابستگی عاطفی ناسالم

انواع عوارض وابستگی ناسالم چیست؟

یک رابطه مخرب ناشی از وابستگی ناسالم باعث می شود که همیشه وحشتی در شخص وجود داشته باشد که مبادا طرف مقابل او را تنها بگذارد یا به او دسترسی نداشته باشد. این افراد اغلب ناامید و اندوهگین اند.

وابستگی عاطفی ناسالم اعتماد به نفس را تخریب می کند و همیشه احساس خشم، تردید نسبت به خود، ترس از طردشدن، ترس از تنهایی، حس عدم امنیت، شرم، حقارت یا ترس از این که دیگران شما را دوست نداشته باشند یا از شما قدردانی نکنند وجود دارد.

فردی که از وابستگی عاطفی ناسالم رنج می‌برد، فقط برای دیگران زندگی می‌کند و خودش را نادیده می‌گیرد. زمانی‌که با دوستانش است، خودش را فراموش می‌کند، زمانی‌ که مشغول کاری می‌شود، خودش را تمام و کمال وقف آن کار می‌کند تا مورد پسند و قبول دیگران قرار گیرد و یا ذره‌ای از او قدردانی کنند.

از مطالبه حق خود خجالت می کشد و به راحتی اظهار عقیده نمی کند، به دیگران محبت می کند تا رهایش نکنند. افراد وابسته در رابطه عاطفی اکثر مشکلات را متوجه خود می دانند و «نه» گفتن برای آن ها کابوس است چون احساس شایستگی نمی کند.
روابط افراد وابسته به سمت کسانی که رابطه سالم دارند نمی رود بلکه به سوی افراد باج گیر جذب می شوند.

در وابستگی ناسالم فرد سعی دارد طرف مقابل را تحت کنترل و نفوذ خود قرار دهد‎.

 

دلایل اصلی تمام نکردن روابط عاطفی ناسالم چیست؟


۱- عذاب وجدان و احساس گناه

۲- ترس از تنهایی

۳- احساسات

۴-نجات دهنده دیگران باشیم

۵- خود کم بینی

۶-ترس از خطرات احتمالی، مثل تهدید و انتقام موقع جدا شدن

 

وابستگی عاطفی ناسالم

چگونه بر وابستگی عاطفی ناسالم خود غلبه کنیم

 ۱-وابستگی ناسالم خود را بشناسید

آگاهی نسبت به وجود وابستگی، خود قدم بزرگی است که در این راه بر می دارید و با وجود همه مشکلاتی که دارید و همه ترس ها و نگرانی هایتان همواره روی پاهان خودتان می ایستید.

شما هم اکنون با استفاه از این آگاهی از وابستگی ،ترس هایتان را پشت سر می گذارید. همین شناخت است که به کمک آن دنیای شخصی بنا می نهید؛ دنیایی که در آن خودتان را دوست دارید و با خودتان در آرامش به سر خواهید برد.

 

۲- دلایل وابستگی خود را پیدا کنید

تشویش ها، ترس ها و نگرانی ها و تمام چیزهایی که موجب عصبانیت، آزردگی و خشم شما می شوند را روی کاغذ بیاورید. این عمل باعث می شود تا چیزهایی که باعث ناراحتی شمامی شوند، فشار کمتری روی شما بیاورند.
همچنین با این کار ذهنتان را رها می کنید و روشی است تا از طریق آن زباله های فکری تان را تخلیه کنید. این عمل مانع شکنجه های ذهنی شما می شود.

 

۳- عزت نفس خود را بالا ببرید

وابستگی عاطفی همواره با عدم عزت نفس ارتباط دارد.

در وابستگی های شدید احساسی، فرد خالی از عزت نفس بالا است. روی نکات مثبت و موفقیت هایتان تمرکز کنید.

نه گفتن را یاد بگیرید. به خواسته هایتان توجه کنید. سعی نکنید خودتان را تغییر دهید.

به نظر خودتان اهمیت دهید.

 در ذهنتان تصویر مثبتی از خود داشته باشید.

 از خودتان مواظبت کنید.

 انجام همه این کارها باعث می شود عزت نفس خود را بالا ببرید و به تدریج از وابستگی رهایی پیدا کنید.

 

۴- از نبودن دیگران به وحشت نیفتید

برای آن که به طرز چشمگیری ترس و وحشت خود را از نبودن دیگران کاهش دهید، چشم هایتان را ببندید و نفس های عمیقی بکشید. درواقع، زمانی که تنفستان عمیق و طولانی باشد، فعالیت ذهنی تان کاهش می یابد و بدن آرام می شود.
غیرممکن است زمانی که آرام و عمیق نفس می کشید، آرام شوید. با انجام این عمل متوجه خواهید شد که بعد از چند دقیقه، آرامش به شما بازخواهد گشت.

۵- سعی نکنید نظر همه را جلب کنید

بدون آن که سعی کنید عشق و توجه دیگران را از دست بدهید، به دیگران «نه» بگویید و افکارتان را بیان کنید. شما نمی توانید مورد پسند همه مردم قرار بگیرید و همه را از خود راضی نگه دارید و این امری طبیعی است، پس حق دارید که تصمیم گیری کنید و آنچه را که می خواهید به وضوح بیان کنید.

 

۶- احساس گناه نکنید

احساس گناه همانند دور باطل عمل می کند؛ در زمانی که اتفاق ناگواری می افتد از خود می پرسید که چرا چنین چیزی برایتان پیش آمده است و در نهایت متقاعد می شوید که مطمئنا کار بدی انجام داده اید و بعد در وجودتان به دنبال نقص ها و خطاهای خیالی می گردید و باز هم احساس گناه بیشتری می کنید.

 

۷- نه گفتن و آموختن مهارت‌‌های جرأت مندی

آموختن نه گفتن یکی دیگر از راههایی است که افراد را از وابستگی عاطفی می‌‌رهاند و به وی جرأت می‌‌دهد که به برخی رابطه‌‌ها و درخواست‌‌ها نه بگوید که همه این مهارت‌‌ها در سایه افزایش اعتماد به نفس شکل می‌‌گیرد.

وابستگی عاطفی ناسالم

 

رهایی از وابستگی عاطفی ناسالم

اولین نشانه وجود یک رابطه عاطفی ناسالم ناشی از وابستگی ،خصوصیت اضطرار گونه آن است .نشانه بعدی وحشتی است که در شخص وجود دارد مبادا اینکه طرف مقابل او را تنها بگذارد یا به او دسترسی نداشته باشد.

نشانه بعدی یک رابطه ناسالم و اشتباه این است که بعد از قطع ارتباط احساسی از پیروزی و آزادی به شخص دست می‌دهد.

 

اگر بخواهیم توجیهات اشتباه خود را ترک کنیم باید افکار غلط خود را مبنی بر اینکه طرف مقابلمان تنها کسی است که می‌توانیم او را دوست بداریم کنار بگذاریم ، حالا شما با شناخت بیشتر خود و اطرافتان دید بازتری پیدا کرده‌اید و می‌توانید خوشبختی خود را رقم بزنید ؛ در حالی که یک رابطه عاطفی درست هم می‌تواند بخش مهمی از این خوشبختی باشد.

 

نتیجه گیری:

رهایی از وابستگی عاطفی ناسالم با مراجعه به روانشناس جهت ریشه‌ یابی و حل مشکل‌ و تغییر رفتار و نگرش فرد وابسته، کمک می‌‌کند به ریشه وابستگی‌‌های خود پی برده و آگاهانه در جهت رفع آن بکوشد.

نباید نادیده گرفت که رفع وابستگی عاطفی به سادگی امکانپذیر نیست، زیرا وابستگی، ناکامی، نگرانی و اضطراب به همراه دارد و رها شدن از این احساسات ناخوشایند گاهی به تنهایی امکان‌پذیر نمی‌باشد و قطعا راهنمایی و مشاوره روانشناسی در این زمینه، امری ضروری است.

لازم نیست دیگران همیشه ما را تایید کنند. خود را محتاج تایید دیگران نکنیم. باید بدون تشویق و تایید هم بتوان زندگی کرد. چرا که ما برای نظر دیگران زندگی نمی‌کنیم.

انسان زیستن و با هویت و شخصیت زندگی کردن برای انسان برازنده‌تر از به هر قیمتی زیستن است. نباید اشتباه کرد و بعد از قطع یک وابستگی ناسالم، بلافاصله در یک رابطه‌ی جدید شیرجه زد تا وابستگی قبلی را بدون تلفات عاطفی و روحی جبران کرد.

 

برای مشاوره در زمینه وابستگی عاطفی با سایت زندگی ما تماس حاصل نمایید.تماس از طریق تلفن های ثابت با شماره zendeghima.ir از ساعت ۸ صبح الی ۱۲ شب در تمامی ایام هفته و حتی روز های تعطیل امکان پذیر است.

فواید استفاده از مشاوره تلفنی چیست؟

-مشاوره آنلاین و در لحظه

سامانه تلفنی مشاوره ای ما با امکان تماس در تمام طول روز برای رفع مشکلات شما بدون آنکه نیاز به مراجعه حضوری داشته باشید در صدد است بهترین خدمات را خدمت هموطنان ارائه کند.

 

-مشاوره توسط برترین روانشناسان کشور:

در مرکز مشاوره روانشناسی تلفنی، بهترین و مجرب ترین کارشناسان متخصص روانشناسی مشغول فعالیت اند و آماده خدمت رسانی به شما عزیزان میباشند.

 

-براساس تعرفه سال گذشته نظام روانشناسی و مشاوره کشور

 

بدون نیاز به رزرو وقت قبلی:

با مشاوره تلفنی شما دیگر به گرفتن نوبت برای مشاوره احتیاجی ندارید و در لحظه و بسیار سریع میتوانید یا مشاوره تلفنی مشکلات خود را برطرف نمایید.

برای حل انواع مشکلات خود میتوانید با ما تماس بگیرید و مشاوران در مرکز مشاوره روانشناسی تلفنی مجیب با ارائه راه حل های مناسب در میان بسیاری از تشخیص های بهداشت روانی تخصص و تجربه کافی را دارا میباشند.

شما می توانید جهت مشاوره تلفنی در زمینه های مختلف روانشناسی،مشاوره کودک، مشاوره تحصیلی،اضطراب و افسردگی ،مشاوره طلاق ،مشاوره خانواده، قبل از ازدواج، زوج درمانی، مشاور جنسی ،مشاوره رابطه زناشویی ،از طریق تلفن ثابت بدون گرفتن کد یا صفر با شماره zendeghima.ir تماس حاصل فرمایید تا مشاوران ما در بستری امن و بصورت مشاوره آنلاین راه گشای مشکلات شما بوده و تا رسیدن به آرامش شما را همراهی نمایند.

برای مطالب جذاب دنیای روانشناسی همیشه مارا دنبال کنید

1
برچسب ها :

دیدگاه شما

یک دیدگاه

  • mrs
    4 سال پیش

    سلام خسته نباشید
    ببخشید من از کردستان عراق هستم میخواستم بدونم راهی هست که از مشاوره های آنلاینتون برخوردار شم ؟