علائم و نشانه های خودشیفتگی

علائم و نشانه های خودشیفتگی
   

علائم و نشانه های خودشیفتگی

خودشیفتگی یا اصطلاحا نارسیسیسم(Narcissism)، اختلالی روانی است که در هر فرد به شکل خاصی می تواند ظهور کند. اصطلاح خودشیفتگی ریشه در اساطیر و داستان های یونانی دارد. زمانی که نارسیس جوان(the young Narcissus)، تصویر خود را در آب دید و عاشق تصویرش شد. خودشیفتگی، لذت بردن از تحقیر پرخاشگرانه دیگران و یا غلو کردن در مورد ویژگی های خود است.در این مقاله میخواهیم شما را با این اختلال آشنا کنیم و مورد بحث قرار دهیم.

کلمات کلیدی( خودشیفتگی | نارسیسیسم | اختلالی روانی |انسان خودشیفته | علایم خودشیفته| مشاوره شخصیتی )
زمان مطالعه تخمینی : ۶ دقیقه

آنچه در این مقاله خواهید خواند:

  • انسان خودشیفته چه کسی است
  • ویژگی های خودشیفتگان
  • علایم خودشیفتگی و راهکارهای درمان

یعنی انسان خودشیفته علاوه بر این که از تحقیر دیگران لذت می برد زمانی که بحث از رفتار و منش پیش می آید چنان خود را معرفی می کند که گویی هیچ کس مانند او در جهان نبوده و نیست. از سوی دیگر و به عقیده مشاوران و متخصصان روانشناسی، اختلال خودشیفتگی ریشه مفهومی در نظریه روانکاوی دارد که که در مقاله ای توسط زیگموند فروید معرفی شد. انجمن روانشناسان آمریکا، از سال ۱۹۶۸ خودشیفتگی را در فهرست اختلالات روانی(DSM) قرار داده است.

علائم و نشانه های خودشیفتگی

به اعتقاد روانشناسان، خودشیفتگی یک مسئله اجتماعی و فرهنگی محسوب می شود. نارسیسیسم با خودکامگی و یا خودبزرگ بینی یکی نیست و نباید این ها را اشتباه گرفت. خودبزرگ بینی یکی از علائم و قالب های خودشیفتگی است اما هر فرد خودکامه و خودبزرگ بین الزاما خودشیفته نیست؛ و هر فرد نارسیسیسم الزاما خودبزرگ بین نیست! نارسیسیسم یا همان خودشیفته، در اکثر امور حق به جانب رفتار می کند و در هر چیزی اظهار فضل می کند. این امکان وجود دارد که فرد خودشیفته حتی در نظرات دقیق پزشکی دخالت کند و گاهی نظرات خود را از اظهارات یک پزشک حاذق هم کارامدتر و علمی تر بداند. اما این اختلال شخصیتی در دراز مدت می تواند آثار مخربی بر کیفیت زندگی فرد بگذارد.

فرد خودشیفته گاهی به دلیل تکبر و غرور کاذبش در تعامل با دیگران دچار مشکل می شود و غالب اوقات روابط او پایداری ندارد. متخصصان مراکز روانشناسی راهکارها و یافته های بسیار دقیقی به منظور کنترل و کاهش شدت اختلال شخصیتی خودشیفتگی ارائه کرده اند. اگر ویژگی های یکی نارسیسیسم، هر چند اندک در شما وجود دارد؛ توصیه می شود حتما از متخصصان مراکز رواشناسی در مورد این اختلال پرس و جو کنید و از آن ها کمک بگیرید.

علائم و نشانه های خودشیفتگی:

اختلال خودشیفتگی، نوعی الگوی رفتاری است که از حد تعادل خارج شده و با فرهنگ هیچ جامعه ای سازگار نیست. روانشناسان مشهور آمریکایی، هاتچیکس و جیمز مسترسون در بیان ویژگی ها و نشانه های نارسیسیم مواردی را ذکر کردند. آن ها که این نشانه ها را ۷ گناه مرگبار نامیده اند، معتقدند این نشانه ها در افراد خودشیفته نمود بیشتری دارد:

خودشیفتگی

بی شرمی: افراد خودشیفته، رفتاری بی شرمانه دارند و از اغراق کردن و متکبرانه رفتار کردن هیچ ابایی ندارند. اتفاقا از بی شرمی شان لذت می برند.

تفکر اغراق آمیز: خودشیفته ها اغلب خود را از هر نظر عالی می بینند و همیشه سعی دارند در هر چیزی اغراق کنند.

پرخاشگری: خودشیفته ها غالبا پرخاشگرند و اکثر مواقع سعی می کنند دیگران را با رفتارهای نامناسب خود تحقیر کنند.

حسادت: خودشیفته ها زمانی که موفقیت سایر افراد را می بینند سعی در این دارند که با کوچک جلوه دادن دستاورد آن ها، و از طرف دیگر بزرگ جلوه دادن دستاوردهای خود، جایگاه سایرین را نسبت به جایگاه خود ضعیف تر اعلام کنند. آنها چشم دیدن موفقیت دیگران را ندارند.

حق تقدم: همان طور که گفته شد، خودشیفته ها حق به جانب رفتار می کنند و در هر بحث و چالشی سعی می کنند خود را بر حق اعلام کنند. آن ها در اکثر موارد ناعادلانه و غیرمنصفانه در مورد مسائل پیرامونشان قضاوت و داوری می کنند.

استثمار(کار کشی از دیگران): منظور از استثمار این است که یک فرد خودشیفته غالب اوقات به دنبال این است که بخش اعظمی از دستاوردهای دیگران را به خود نسبت دهد. آن ها بر این عقیده اند که باید از دیگران کارکشی کرد و این تفکر غلط از تکبرشان سرچشمه می گیرد.

مرزشکنی: یک خودشیفته برای خود این حق را قائل است که در کارها و عقاید دیگران سرک بکشد. او همیشه مرزهای و خط قرمزهای دیگران را زیرپا می گذارد.

روانشناسان در سال های اخیر بر درستی این نشانه ها صحه گذاشته اند اما یافته های سال های اخیر چیزی فراتر از اظهارات فوق است.علاوه بر موارد فوق، روانشناسان معتقدند یک خودشیفته همیشه در پی تحسین و تقدیر است. رفتار مغرورانه او خیلی واضح تر از تواضع و فروتنی اش تشخیص داده می شود! سنگدل به نظر می رسد و به احساسات دیگران توجهی ندارد. هر یک از این علائم می تواند زنگ خطری برای افراد باشد. تفکرات نارسیسیستی در طولانی مدت زندگی اجتماعی افراد را تحت تاثیر قرار می دهد و بهتر است هر چه سریع تر، وجود یا عدم وجود این اختلال را در خود بررسی کنید.

گاهی ممکن است نشانه های خودشیفتگی در رفتار انسان ها آشکار نباشد. این موضوع باعث می شود پی بردن به این که آیا فرد خودشیفته هست یا خیر را کمی سخت تر کند. در این زمینه حتما باید از مشاوران و روانکاوان متبحر کمک گرفت. اگر امکان مراجعه به مراکز روانشناسی به هر دلیلی برای شما مقدور نیست می توانید از طریق تماس تلفنی از دانسته های متخصصان روانشناسی جهت شناسایی اختلال خودشیفتگی کمک بگیرید.

اما آیا تشخیص و شناسایی خودشیفته بودن کافی است؟ بعد از شناسایی علائم خودشیفتگی باید مطابق برنامه ای دقیق در جهت کاهش شدت این علائم حرکت کرد. اگر هر کدام از نشانه های خودشیفتگی را در خود دیده اید و یک روانشناس متخصص آن نشانه ها را تایید کرده است؛ باید در قدم بعدی به فکر تضعیف آن علائم باشید. می دانید که هر کدام از نشانه های نارسیسیسم تعاملات اجتماعی شما را تحت الشعاع قرار خواهد داد. اجرای علمی و دقیق این مرحله نیز، بدون کمک گرفتن از متخصصان روانشناسی امکان پذیر نخواهد بود.

مرکز مشاوره روانشناسی تلفنی با کادری متعهد، متخصص و مجرب در زمینه های مختلف آماده خدمت رسانی به شما بزرگواران می باشد. مزیت های این مرکز شامل، مشاوره تخصصی روانشناسی، مشاوره توسط برترین روانشناسان کشور، امکان تماس در تمام طول روز  بدون رزرو و وقت قبلی، مشاوره آنلاین و در لحظه، مشاوره با خانم یا آقا به انتخاب شما، مشاوره بر اساس تعرفه سال گذشته نظام روانشناسی و مشاوره کشور، بدون نیاز به مراجعه حضوری و ترافیک و مشکلات حمل و نقل می شود. همین مزیت های مرکز مشاوره روانشناسی تلفنی است که در کنار کادر متخصص آن، این مرکز را از سایر مراکز متمایز می کند.

شما می توانید جهت دریافت مشاوره روانشناسی با برترین متخصصان کشور از طریق تلفن ثابت و بدون گرفتن کد یا صفر از ساعت ۸ صبح الی ۱۲ شب در تمامی ایام هفته و حتی روز های تعطیل تماس حاصل فرمایید.

 

 

 

 

 

برای مطالب جذاب دنیای روانشناسی همیشه مارا دنبال کنید

0
برچسب ها :

دیدگاه شما

بدون دیدگاه