بلوغ دیررس چیست و دلایل آن چیست
بلوغ دیررس نوعی از بلوغ جسمی و جنسی است که متناسب با سن طبیعی پسر و یا دختر جهت شکل گیری، گاهی دیر اتفاق می افتد، یعنی در دختر ها شکل گیری سینه تا سن سیزده سالگی انجام نمی شود و یا عادات ماهیانه تا سن ۱۶ سالگی اتفاق نمی افتد.
کلمات کلیدی:(بلوغ دیررس|بلوغ دیررس چیست|بلوغ جنسی|مراحل بلوغ )
مدت زمان مطالعه: ۶ دقیقه
و بلوغ در پسران معمولا از ۹ سالگی تا ۱۴ سالگی است اما اگر تا ۱۴ سالگی اتفاقی نیفتد به معنای بلوغ دیررس در پسران می باشد.
تغییرات بلوغ زمانی رخ می دهد که بدن شروع به تولید هورمون های جنسی می کند. این تغییرات همان طور که گفته شد معمولا در دختران بین ۸ تا ۱۴ سال ظاهر می شوند، اما با بلوغ دیررس، این تغییرات رخ نمی دهد یا اگر انجام بگیرند، به طور طبیعی پیشرفتی نمی کنند. بلوغ دیررس در پسران بیشتر از دختران اتفاق می افتد.
اما با تمامی این مسائل و اتفاقات دلیل بلوغ دیررس چیست؟ آیا ممکن است که بیماری خاصی باشد؟ آیا می توان مشکل بلوغ دیررس را درمان کرد؟ اگر اینگونه است چگونه؟
در این مقاله قصد داریم تا به سوالاتی از این دست پاسخگو باشیم.
بلوغ دیررس: دلیل در دختران
در اغلب موارد بلوغ دیررس بعد از سن طبیعی در دختران و پسران اتفاق می افتد که البته مشکلات جدی جنسی و جسمی خاصی آن ها را تهدید نمی کند؛ آنچه که بیشتر آن ها را به خطر می اندازد؛ نگرانی های روحی و استرس های محیطی می باشد که غالبا از سوی والدین اعمال می شود که در ادامه بیشتر در مورد ان ها بیشتر توضیح می دهیم.
اما دلایلی که بلوغ دیررس اتفاق می افتد عبارتند از:
- کمبود چربی در بدن دختران، که از عوامل شایع موجود در دختران می باشد و بلوغ طبیعی را با مختل رو به رو می کند.
- افراد ورزشکار که بسیار در ورزش فعال هستند، مانند شناگران، دونده ها و رقصنده ها
- اختلال خوردن و آشامیدن داشته باشند، مانند بی اشتهایی یا بلومیا
- اختلال در تولید یا عدم تولید هورمون های مربوط به تخمدان ها که هیپوگونادیسم نامیده می شود که این مشکل می تواند زمانی رخ دهد که تخمدان ها آسیب ببینند یا در حال رشد کافی نباشند.
برخی از شرایط یا درمان های پزشکی می تواند منجر به تنبلی تخمدان ها شوند، از جمله:
- بیماری التهابی روده
- کم کاری تیروئید
- دیابت
- فیبروز کیستیک
- بیماری کبد و کلیه
- بیماری های خود ایمنی
- شیمی درمانی یا سرطان که باعث تخریب تخمدان می شود
- تومور در غده هیپوفیز
- سندرم ترنر، اختلال ژنتیکی
بلوغ دیررس: دلیل در پسران
بلوغ در پسران به مراتب بیش تر از دختران اتفاق می افتد و همچنین دلایل خاص خود را دارد که در ادامه به آن ها اشاره می کنیم:
- مشکلات ارثی و یا ژنتیکی یعنی پدر و یا مادر یکی از آن ها دیر به بلوغ رسیده باشد
- اختلال در هورمون های جنسی Lh و FSH می باشد که با کاهش یا کمبود این هورمون های جنسی عواملی مثل کوچک بودن آلت تناسلی را در بر دارد.
- ضعف بویایی که ناشی از عدم تولید کافی از هورمون های رشد از سوی غده هیپوفیز می باشد.
- انواع بیماری های تیروئیدی
- بیماری های کلیوی
- پرتودرمانی و شیمی درمانی
این ها نیز عوامل شایع در بین نوجوانان در رسیدن به بلوغ جنسی به موقع می باشد.
بلوغ دیررس و درمان
با توجه به دلایل و علائم بالا، نیازی به نگرانی نیست و پزشکان معمولا می توانند بلوغ دیررس را در نوجوانان چه دختر و چه پسر به خوبی حل کنند . پزشک در ابتدا یک معاینه فیزیکی ازشما به عمل می آورد و سپس یک جستجوی ویژه راجع به ژنتیک و وراثت، سلامت فرد مورد نظر و اعضای خانواده، همچنین طبق سن شما الگوهای رشد مرتبط به سن را ملاحظه می کند تا به طور قطع متوجه شود که با بلوغ دیررس مواجه هستید یا نه؟
همچنین یک آزمایش مغز استخوان از شما خواهد گرفت که آیا رشد استخوان ها به طور طبیعی در حال انجام هستند یا نه؟
در بیش تر واقع مشکل حادی وجود ندارد اما اگر پزشک مشکلاتی یا آزمایشات دقیق را نیاز داشته باشد،ممکن است فرد را به یک پزشک غدد ارجاع دهد. تا مشکلات رشد با دقت و سنجش بهتر و بیشتری اندازه گیری شوند.
پس از تشخیص ممکن است نوجوانان یک دوره چند ماهه را نیاز به خوردن دارو های هورمونی داشته باشند تا روند بلوغ کامل شود و به مرحله طبیعی نزدیک تر شود.
بلوغ دیررس و مشکلات روحی
در طی تغییراتی که بلوغ نوجوانی بر ظاهر و ویژگی های فردی نوجوان وارد می کنند، اگر بلوغ دیررس اتفاق بیفتد، نوجوان در بین دوستان، همکلاسی ها و اقوام دچار یک سری از تغییرات روحی و رفتاری می شود که کاملا طبیعی است و این موضوع به دلیل تغییراتی است که او در بین دوستان و آشنایان می بیند اما در خود تغییراتی حس نمی کند.
از طرف نگرانی های والدین ،هم بر خودشان و هم بر نوجوان تاثیرات منفی زیادی می گذارد که می تواند آثار بدی را در این سن به همراه داشته باشد.اما با مراجعه به موقع نزد پزشک و برطرف کردن مشکلات هورمونی و جنسی وی باید به مشکلات روحی و روانی او نیز توجه ویژه داشت.
بسیاری از مشکلات رفتاری در سنین نوجوانی با اثرات مخرب روحی همراه بوده اند که تا مدت ها تاثیراتش بر نوجوان نمود پیدا می کرده وباید به این مشکلات هم پاسخ داد تا منجر به مشکلات متعدد نشوند.
مرکز مشاوره تلفنی مجیب
در بین مراکز مشاوره روانشناسی معمولا مشاوره های تلفنی تاثیرات ویژه ای را در بسیاری از موارد داشته است، دلیل این موضوع این است که خانواده ها از آوردن کودکان و نوجوانان خود به نزد روانشناس مربوطه با مشکلاتی از سوی کودکان و نوجوانان مواجه می شوند و آن هم نیامدن نزد روانشناس است که این موضوع به خجالت، ترس و یا هزاران مورد دیگر مربوط می شود.
اما با مشاوره تلفنی نوجوان بدون شرم و خجالتی مشکلات روحی خود را بازگو می کند و خیلی راحت راهکار های درمان را از روان درمانگر می گیرد.
در مرکز مشاوره تلفنی مجیب با توجه به تجربه طولانی در زمینه های مشاوره کودکان ونوجوانان توانسته شرایط ویژه و پر باری را برای افراد مراجعه کننده قرار دهد تا هر چه زودتر مشکلات روحی حاصل از بلوغ دیررس نوجوان را حل و فصل نماید.
برای مشاوره با مرکز تلفنی مجیب با شماره تماس zendeghima.ir از ساعت ۸ صبح الی ۱۲ شب حتی در روز های تعطیل تماس حاصل فرمایید.
برای مطالب جذاب دنیای روانشناسی همیشه مارا دنبال کنید
دیدگاه شما