اعتیاد به مواد استنشاقی
مواد استنشاقی چه موادی هستند؟
مواد استنشاقی گروهی از مواد زیان بار هستند که از طریق استنشاق، بوکردن و یا ریختن آن ها درون یک کیسه و تنفس در آن برای ایجاد مستی استفاده می شوند. محصولات شیمیایی خانگی مانند سوخت های گازی، چسب، مایعات شوینده، و رنگ از رایج ترین مواد استنشاقی هستند که مورد سوء مصرف قرار می گیرند. مصرف مواد استنشاقی معمولا توسط نوجوانان صورت می گیرد و در اکثر مواقع مقدمه مصرف سایر مواد ها هستند.
کلمات کلیدی:(اعتیاد به مواد استنشاقی|اعتیاد |مواد استنشاقی|تشخیص اعتیاد)
مدت زمان مطالعه: ۷ دقیقه
انواع مواد استنشاقی
اعتیاد به مواد استنشاقی به معنای سوء مصرف محصولات خانگی حلال، گازها و دارو های بیهوشی هستند. بعضی از محصولات استنشاقی خانگی شامل محصولات تمیزکننده منزل و یا بنزین می شوند. دارو های بیهوشی گازهایی هستند که برای کاهش درد در بسیاری از مطب ها استفاده میشوند. نیتروس اکساید و کلروفرم بعضی از مواد بیهوشی معروف هستند. نیتروس اکساید بیشتر با عنوان گاز خنده شناخته شده و معمولا به وسیله دندانپزشک ها استفاده میشود.
آمیل نیتریت نیز یک ماده استنشاقی رایج بوده که برای افزایش جریان خون در ارتباط با بیماری های قلبی استفاده میشود. نیتریت ها معمولا در یک دسته جداگانه طبقه بندی میشوند زیرا معمولا به عنوان آزاد کننده عضلات استفاده میشوند و تأثیر آن ها با دیگر مواد استنشاقی متفاوت است. بعضی از مواد استنشاقی رایج عبارتند از:
- تینرهای نقاشی
- فریون
- بنزین
- اسپری رنگی
- سوخت فندک ها
- نیتروس اکساید (گاز خنده)
- بوتان
- اسپری گردگیری کامپیوتر
- چسب
- لاک ناخن و پاککننده لاک
- کلروفرم
- اتر
اعتیاد به مواد استنشاقی
افرادی که با وجود اطلاع از تاثیرات منفی مواد استنشاقی قادر به عدم مصرف این مواد نیستند، معتاد به مصرف مواد استنشاقی به حساب می آیند. حتی ممکن است کسانی که تمایل به ترک استفاده از این مواد دارند نتوانند مصرف این مواد را قطع کنند.
مواد استنشاقی به مقدار زیاد در منازل و فروشگاه ها موجود هستند و درنتیجه کسی که اعتیاد شدید داشته باشد، به سختی میتواند مصرف این مواد را متوقف کند.
افرادی که با وجود اطلاع از تاثیرات منفی مواد استنشاقی قادر به عدم مصرف این مواد نیستند، معتاد به مصرف مواد استنشاقی به حساب می آیند. حتی ممکن است کسانی که تمایل به ترک استفاده از این مواد دارند نتوانند مصرف این مواد را قطع کنند.
علائم اعتیاد به مواد استنشاقی
تشخیص اعتیاد به مواد استنشاقی دشوار است، چرا که تأثیرات آن کوتاه مدت میباشد. بسیاری از افراد از این مسأله باخبرنیستند که اطراف آن ها پر است از موادی که میتوان با استنشاق آن ها را مصرف کرد. مانند تینر نقاشی و مواد گردگیر مخصوص صفحه کلید کامپیوتر یا لپ تاپ. پنهان کردن مواد استنشاقی کار بسیار راحتی است و برای همین نوجوانان تمایل زیادی به مصرف این مواد دارند چون می توانند به راحتی آن را از والدین خود مخفی کنند.
علائم شایع اعتیاد به مواد استنشاقی شامل:
- قرمزی چشم ها
- آب ریزش بینی
- بوی ناخوشایند دهان
- وجود لکه روی لباس یا صورت
- از دست دادن اشتهای غذا
- ظاهر افراد شبیه افراد مست می شود
- اضطراب و دلهره
- زخم اطراف دهان فرد
درمورد انواع مواد مخدر و راه های درمان آن بیشتر بدانید.
روش های ترک اعتیاد را کشف کنید.
شاید مطالعه آسیب های اعتیاد به نیکوتین برای شما جالب باشد.
تأثیرات مصرف مواد استنشاقی
تأثیرات کوتاه مدت مواد استنشاقی برای افراد این تصور را به وجود میآورد که این مواد خطرناک و مضر نیستند. درحالیکه مواد استنشاقی میتوانند باعث نارسایی قلبی و زجر تنفسی شده و منجر به مرگ ناشی از مصرف بیش از حد میشوند. عوارض جانبی فیزیولوژیکی معمولا در اثر مصرف طولانی مدت ایجاد میشوند. برای مثال مصرف زیاد تولوئن حلکننده رنگ، ممکن است نشانه های عصبی بسیار شبیه بیماری ام اس برای فرد ایجاد کند. امکان دارد عوارض جانبی فیزیولوژیکی دیگری مثل آسیب به مغز یا پارکینسونیسم ایجاد شود.
این عوارض جانبی معمولا دائمی نبوده و ممکن است در اثر قطع مصرف مواد استنشاقی بهبود پیدا کنند و بهتر شود. در بعضی از موارد، عوارض آن به طور کامل بهبود پیدا نمیکنند. اعتیاد به مواد استنشاقی اثراتی در فرد ایجاد میکند که شبیه به مصرف الکل است، ولی امکان دارد اثر روانگردانی نیز داشته باشد. لکنت زبان، جمعگرایی، کاهش مهارت های حرکتی، سرگیجه و توهم از جمله این اثرات هستند. تأثیرات فوری مصرف مواد استنشاقی شامل موارد زیر است:
- بیخوابی
- ضعف عضلانی
- سردرد
- اختلال موقعیت یابی
- تشنج
- کما
- تاری دید
- حالت تهوع
مصرف مکرر مواد استنشاقی میتواند اثراتی جدی بر سلامت بلند مدت جسمی و روانی فرد نیز داشته باشد. این اثرات شدید بوده و خطرناک هستند. زیرا امکان دارد مواد شیمیایی موجود در مواد استنشاقی در بافت های چربی اندام های اصلی تجمع کنند. عوارضی که در اثر مصرف طولانی مدت مواد استنشاقی ایجاد میشوند عبارتند از:
- آسیب کبدی
- آسیب کلیه
- آسیب مغز
- از دست دادن بینایی یا شنوایی
- تغییر شخصیتی
- تحلیل عضلانی
- نارسایی قلبی
- آسیب سیستم تنفسی
ترک اعتیاد به مواد استنشاقی در مرکز مشاوره روانشناسی تلفنی مجیب
بهترین راه درمان اعتیاد به مواد استنشاقی، ارتباط گرفتن با اشخاص باتجربه و خبره برای مشاوره، در مرکز مشاوره روانشناسی تلفنی مجیب است. اعتیاد به مواد استنشاقی، مشکلی است که تنها از راه صحبت و مشاوره حل می شود. و اگر این امر توسط شخص ماهر و متخصصی انجام نشود، ممکن است فرد بیمار را دچار مشکلات بیشتری کرده و نتواند او را درمان کند. مرکز مشاوره روانشناسی تلفنی مجیب، با بهره گیری از بهترین و خبره ترین روانشناسان کشور، در تمامی طول روز و ایام هفته، حتی روزهای تعطیل، پاسخگوی تماس های شما مراجعین محترم است. متخصصان سایت زندگی ما، با استفاده از جدیدترین و به روزترین متد های علم روانشناسی، به معاینه و صحبت با بیماران می پردازند و در نهایت پس از تشخیص درست بیماری، مراحل درمان را آغاز می کنند. مشاورین سایت زندگی ما، مانند پدر و مادری دلسوز، برای مراجعین خود وقت گذاشته و با حوصله فراوان پای صحبت های شما مراجعین عزیز می نشینند. آن ها بدون هیچ محدودیت زمانی پاسخگوی شما هستند و مشکلاتتان را با حفظ امنیت کامل، حل می کنند. یکی از مزیت های مرکز مشاوره تلفنی مجیب این است که شما عزیزان، بدون هیچ اتلاف وقتی، بدون اینکه زمان خود را صرف ماندن در ترافیک های سنگین شهری کنید، در منزل خود تلفن را برداشته و با شماره های سایت زندگی ما تماس می گیرید. همچنین می توانید مشاور یا متخصص موردنظرتان را باتوجه به مشکل خود انتخاب کرده و با مشاورین آقا یا خانم صحبت کنید. هزینه مشاوره در سایت زندگی ما، برای رعایت حال شما دوستان گرامی طبق تعرفه سال گذشته نظام روانشناسی و مشاوره کشور می باشد. شعار ما : آرامش سهم همه مردم ایران زمین است. با ما تماس بگیرید تا زندگی در محیطی آرام را تجربه کنید.
برای صحبت و گفت و گو با مشاورین مرکز ما از ساعت ۰۸ صبح الی ۱۲ شب در تمامی روزهای هفته و حتی ایام تعطیل با مرکز مشاوره روانشناسی تلفنی مجیب به شماره zendeghima.ir تماس بگیرید.
برای مطالب جذاب دنیای روانشناسی همیشه مارا دنبال کنید
دیدگاه شما